ΔΕΗ: Προωθεί δυναμικά επενδύσεις σε όλα τα μέτωπα

28/12/2022, 12:02
ΔΕΗ: Προωθεί δυναμικά επενδύσεις σε όλα τα μέτωπα

Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες

Δυναμικά προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στην παραγωγή ενέργειας η ΔΕΗ, προωθώντας επενδύσεις σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

Έχοντας ολοκληρώσει τη σημαντική επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του 51% στη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την DAMCO (όμιλος Κοπελούζος) και επιταχύνει και το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ακολουθεί στις ΑΠΕ μια πολύπλευρη στρατηγική ανάπτυξη, τόσο οργανική, όσο και με συνεργασίες και με εξαγορές και ο στόχος των 5 GW που έχει θέσει για την πενταετία, μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα.

Ώθηση στα αναπτυξιακά της σχέδια θα δώσει το σχέδιο εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, που βρίσκεται σε φάση due diligence.

Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power.

H Enel Green Power διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW.

Η εξαγορά αυτή εκτός από την εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύ ΑΠΕ θα προσθέσει στο δυναμικό της ΔΕΗ και το pipeline των 1+4 GW που έχει στις ΑΠΕ η ENEL, το 1 GW από τα οποία θα κατασκευαστεί εντός των επόμενων 3 ετών.

Πτολεμαΐδα 5: Επένδυση 1,4 δις που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια

Η επένδυση για την κατασκευή της «Πτολεμαΐδα 5» ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ για τη ΔΕΗ, και πρόκειται για την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με το υπόλοιπο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο.

Η μονάδα βρίσκεται στην πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας – δηλαδή από τον κατασκευαστή – από τις αρχές Δεκεμβρίου και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας από τη ΔΕΗ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, η μονάδα θα μπορεί να μπει σε εμπορική λειτουργία ενισχύοντας το εγχώριο θερμοηλεκτρικό δυναμικό, καθώς και στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.

Η έναρξη λειτουργίας της έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχει δρομολογηθεί η αύξηση της συμμετοχής του εγχώριου ορυκτού καυσίμου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να θωρακισθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Οι εκπομπές ρύπων της νέας μονάδας θα είναι χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%.

Μήνας εξαγορών ο Δεκέμβριος

Τον τελευταίο μήνα η ΔΕΗ ολοκλήρωσε σημαντικές συμφωνίες για την ανάπτυξή της στην παραγωγή ενέργειας τόσο με τη νέα θερμική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη όσο και με την προώθηση των ΑΠΕ.

Όπως εξάλλου δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Στάσσης κατά την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης το φυσικό αέριο έχει νευραλγικό ρόλο και «η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική μας συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ συμφώνησε να αποκτήσει το 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας, ενώ το 20% το διατηρεί η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι στις πιο αποδοτικές μονάδες της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%.

Μέσα στο Δεκέμβριο η ΔΕΗ προχώρησε σε σημαντικές συμφωνίες, αυξάνοντας την παρουσία της στις ΑΠΕ. Ειδικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε συμφωνία με τη Mytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή.

Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners για την πώληση (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.