Ξεπερνούν τα €372 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την κακοκαιρία “Daniel”

07/11/2023, 20:14
Ξεπερνούν τα  €372 εκατ.  οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την κακοκαιρία “Daniel”

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές από την κακοκαιρία “Daniel”, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης σε καταστροφικό συμβάν από το 1993 που συγκεντρώνονται στοιχεία από την ΕΑΕΕ έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 7.426 ζημιές.

Το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε 372,05 εκατ. €.

Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούν τις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων 364,20 εκατ. €), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση 7,74 εκατ. €, 6 τις ασφαλίσεις σκαφών με εκτίμηση 42.8 χιλ. € και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών με εκτίμηση 61,5 χιλ. €.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά : «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel”, εκπληρώνοντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποτίμηση των ζημιών κι έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις για ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι μας ενώ παράλληλα προχωρούν οι καταβολές για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το 2023, σε μία μόλις χρονιά δηλαδή, η εκτίμηση των αποζημιώσεων της ασφαλιστικής αγοράς για δασικές πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνά τα 420 εκατ. €. Από τα στοιχεία που συλλέγουμε διαφαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταστροφικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια : από το 2017 έως σήμερα έχει καταγραφεί το 70% των συνολικών αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από το 1993 που συλλέγουμε στοιχεία (665 εκατ. € από τα 951 εκατ. €).».

Το πλήρες κείμενο της έρευνας θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.