Τα επικρατέστερα σενάρια καταστροφής του κόσμου!

10/11/2019, 14:50
1

Τα σενάρια καταστροφής του πλανήτη είναι πολλά. Ποιο είναι όμως χρονικά πιο κοντά μας; Ο δρ. Τζέιμς Μάρτιν, συγγραφέας του βιβλίου Το νόημα του 21ου αιώνα και υποψήφιος για Πούλιτζερ, και άλλοι ειδικοί μάς μιλούν για πράγματα που δεν θέλουμε να ακούμε, αλλά που ο νόμος των πιθανοτήτων μάς απαγορεύει να τα αποκλείσουμε.

1. Πυρηνικός πόλεμος

Πώς έχει η κατάσταση;

Παρ’ ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, η απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υπαρκτή. Μια έκρηξη 20 μεγατόνων μίας και μόνο πυρηνικής κεφαλής είναι ικανή να σκοτώσει εκατομμύρια κόσμου – και υπάρχουν πάνω από 12.000 ενεργές πυρηνικές κεφαλές στον πλανήτη (τόσες τουλάχιστον είναι δηλωμένες στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, aka IAEA).

Τι άλλα;

Επισήμως, οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα είναι πέντε: οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, η ΙΑΕΑ γνωρίζει ότι πυρηνικό οπλοστάσιο υπάρχει και στην Ινδία, στο Πακιστάν, στη Β. Κορέα και στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Πολ Ρότζερς, καθηγητή ειρηνευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, το χειρότερο σενάριο έχει ως εξής: «Το 2008 το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις από αέρος στο Ιράν, με σκοπό να καταστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, και αποτυγχάνει. Μετά το Ιράν κάνει επίδειξη των κρυμμένων, υπόγειων εγκαταστάσεών του και στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπολύει εναέρια επίθεση. Σε απάντηση, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ισοπεδώνονται μέχρι το 2012. Οι ΗΠΑ απειλούν να ανταποδώσουν με πυρηνικά χτυπήματα ευρείας ισχύος και η Ρωσία προειδοποιεί ότι, αν συμβεί αυτό, θα αντιδράσει».  

Αποκάλυψη πότε;

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, σε πέντε χρόνια.

Η γνώμη του ειδικού:

Ο Τζέιμς Μάρτιν λέει: «Οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνος ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, ούτε πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουμε σε μια παρόμοια κατάσταση».

Δείκτης επικινδυνότητας: 4/5

2. Παγκόσμια υπερθέρμανση

Πώς έχει η κατάσταση;

Ο καθηγητής Ρότζερς σκιαγραφεί το χειρότερο δυνατό σενάριο: «Μέχρι το 2020 οι κλιματικές αλλαγές κάνουν το επίπεδο της θάλασσας να ανέβει τόσο, ώστε να πλημμυρίσουν οι παράκτιες περιοχές. Καθώς η κατανομή της βροχής μετακινείται προς τους ωκεανούς και τους πόλους, οι τροπικοί αποξηραίνονται. Εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Τα βιομηχανικά κράτη κλείνουν τα σύνορά τους για να προστατευτούν, με αποτέλεσμα το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού στους τροπικούς ν’ αρχίσει να αντιδρά βίαια. Μέχρι το 2040 οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν τελείως και τα λαχανικά που σαπίζουν εκλύουν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Μέχρι το 2107 το κλίμα της Γης μοιάζει με αυτό της Αφροδίτης. Μερικές χιλιάδες που επιβιώνουν ζουν κάτω από την επιφάνεια». 

Τι άλλα;

Ο Μπιλ Μακ Γκουάιαρ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Κινδύνων Μπένφιλντ στο Λονδίνο, προειδοποιεί: «Έχουμε μόλις επτά χρόνια για να δράσουμε πριν οι κλιματικές αλλαγές γίνουν μη αναστρέψιμες. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα…».

Αποκάλυψη πότε;

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, σε εκατό χρόνια.

Η γνώμη του ειδικού:

Ο δρ. Μάρτιν λέει: «Πιθανότατα θα συμβεί, μια και τα φυσικά καύσιμα είναι προσοδοφόρα. Το απόθεμα πετρελαίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο αξίζει 60 τρισ. δολάρια και οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής νομοθεσίας που θα κρίνει παράνομη την κατανάλωσή του θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση».

Δείκτης επικινδυνότητας: 5/5

Διαβάστε ακόμη πέντε σενάρια καταστροφής εδώ:


https://theface.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%ac/