Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου

16/11/2019, 16:45
1

Δημιουργημένες μέσα από την πολιτική και τη θρησκευτική ιδεολογία, οι ακόλουθες οργανώσεις χάραξαν το δικό τους ρου στην ανθρώπινη ιστορία με σφαίρες και αίμα. Εκεί που ο αγώνας δεν σταμάτησε ποτέ, κάποιοι άνθρωποι κρατούν ακόμη το δάχτυλο πάνω στη σκανδάλη. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις.

RAF


Έχοντας σχηματίσει την ονομασία του από το γερμανικό Rote Armee Fraktion, η ακροαριστερή οργάνωση γνωστή και ως Baader-Meinhof, έδρασε στη Δυτική Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σφυρηλατημένη το 1970, η RAF ήταν μια κίνηση τεσσάρων ανθρώπων, σαφώς επηρεασμένων από ρεύμα της Νέας Αριστεράς, που έβλεπαν ως απειλή τους ανθρώπους της πρώην ναζιστικής κυβέρνησης, όπως τον Kiesinger. Βλέποντας τη χώρα να οδηγείται ξανά σε κρίση, οι Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler και Ulrike Meinhof, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια αντι-ιμπεριλιαστική οργάνωση αντάρτικου πόλεων. Η οργάνωση έδρασε από το 1970 μέχρι την επίσημη παύση της μέσω προκήρυξης στις εφημερίδες το 1998. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ήταν υπεύθυνη για 36 θανάτους (οι περισσότεροι από αυτούς ήταν σοφέρ και σωματοφύλακες) και πολλές βομβιστικές επιθέσεις. Η RAF έμεινε κυρίως στην ιστορία για την απαγωγή του επιχειρηματία Hanns-Martin Schleyer, ο οποίος ήταν αξιωματικός των SS την εποχή του Β’ Παγκοσμίου και εκτελέστηκε εν τέλει από την οργάνωση. Μετά την αεροπειρατεία στο Landshut το 1977, οι οργανωτές συνελήφθησαν μαζί με μέλη της PFLP και βρέθηκαν κρεμασμένοι στα κελιά τους. Η ‘‘δασκάλα’’ της οργάνωσης που ανατίναξε τα κεντρικά της αστυνομίας του Augsburg, Irmgard Möller, είναι η μοναδική από ηγετικά μέλη που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα, μετά την αποφυλάκιση της το 1995. Υπάρχουν μέχρι σήμερα 23 καταγεγραμμένοι κομάντο από την αστυνομία, ενώ ο αριθμός τους μέχρι το 1998 όπου δήλωσαν την διάλυση της οργάνωσης, υπολογίζεται πως ήταν ο διπλάσιος.

ΕΤΑ


Η αυτονομιστική Βασκική οργάνωση που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την αναγνώριση του Βασκικού κράτους, δημιουργήθηκε στο Bilbao τις αρχές του 1950. Στην αρχή αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ σήμερα την αναγνωρίζουν όλα τα μέλη-κράτη καθώς και οι ΗΠΑ. Η ιστορία τους ξεκινάει με μια εφημερίδα, την Ekin, όπου βάζει τις πρώτες ιδέες στον κόσμο για τη δημιουργία του κράτους. Επί δικτατορίας του Franco κρίνεται παράνομη και με αυτόν τον τρόπο οι εκδότες και οι οπαδοί που απαρτίζονται κυρίως από φοιτητές, φτιάχνουν το 1959 την ΕΤΑ, Euskadi Ta Askatasuna, που μεταφράζεται ως Πατρίδα και Ελευθερία. Η ΕΤΑ είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον 829 θανάτους, αναρίθμητους τραυματισμούς και απαγωγές. Από την ημερομηνία της ίδρυσης της, υπολογίζεται ότι πάνω από 700 μέλη της βρίσκονται σε φυλακές της Ισπανίας, της Γαλλίας και άλλων κρατών ανά τον κόσμο. Έχουν υιοθετήσει το μαρξιστικό-λενινιστικό πρότυπο από τους πρώτους καιρούς, ενώ συνεργάζονται στενά με την Κολομβιανή FARC και τον, διαλυμένο πλέον, Βρετανικό Απελευθερωτικό Στρατό. Στο στόχαστρο της ΕΤΑ, που έχει διαφορετική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση, έχουν πέσει αξιωματούχοι κυβερνήσεων, στρατιωτικοί, δικαστές, εισαγγελείς καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων με δεξιά φρονήματα. Τα μέλη της σίγουρα θα αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο χτύπημα της οργάνωσης, την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Franco, Luis Blanco το 1973. Παρόλα αυτά, τόσο ο βασιλιάς Juan Carlos όσο και ο τέως πρωθυπουργός Jose-Maria Aznar, έφτασαν πολύ κοντά στη…λίστα τους το 1995. Τον περασμένο χρόνο η οργάνωση μπορεί ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός, αλλά φέτος υπάρχουν τουλάχιστον 200 ενεργοί υποστηρικτές της.

Δείτε τις υπόλοιπες εδώ:


https://theface.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%8e/