Γκρίζα ζώνη στο Καστελλόριζο

09/08/2020, 22:48
2_kastelorizo

Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο ακυρώνει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη στο Καστελλόριζο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ενισχύει την τουρκική στρατηγική που βασίζεται στις γκρίζες ζώνες, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αναμένεται να ανεβάσει και πάλι το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες αρχίζουν στην Άγκυρα συνομιλίες ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες από τις δύο χώρες.

Στρατηγικές κινήσεις

Με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει στρατηγικές συμμαχίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η διαφαινόμενη υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Βέβαια, πριν την υπογραφή του συμφώνου πρόκειται να αποφασιστεί από το Πεντάγωνο η αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών.

Η προμήθεια των φρεγατών είχε ναυαγήσει μετά από τις πιέσεις που άσκησαν Αμερικανοί και Γερμανοί.

Μια σειρά από ατυχείς χειρισμούς προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο την προμήθεια των φρεγατών και δεσμεύτηκε απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν να υπογράψει τη σύμβαση στις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας που θα προβλέπει στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.