Θεσσαλονίκη: Ειδικές γερανογέφυρες προμηθεύεται ο ΟΛΘ

10/02/2021, 11:57
Θεσσαλονίκη: Ειδικές γερανογέφυρες προμηθεύεται ο ΟΛΘ

Δύο ειδικά σχεδιασμένες γερανογέφυρες, συνολικής αξίας 15,6 εκατ. ευρώ, που δίνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να εξυπηρετεί απευθείας πλοία κύριων γραμμών, χωρητικότητας άνω των 10.000 TEUs (New Panamax), προμηθεύεται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Οι δύο γερανογέφυρες, τύπου «ship to shore», με μέγιστη ανυψωτική ικανότητα 65 και 50 τόνων, σε διπλή και μονή φόρτωση αντίστοιχα, αναμένεται να παραδοθούν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, επισήμανε πως η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης εξοπλισμού δρομολογείται με απόλυτη συνέπεια και γρήγορους ρυθμούς, ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσελκύοντας πλοία κύριων γραμμών.

Να σημειωθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την επέκταση της 6ης προβλήτας του λιμανιού, που θα επιτρέψει τον υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας δυναμικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στα 1,2 εκατ. TEUs. Στις 5 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν πέντε δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 130 εκατ. ευρώ.