Πρόγραμμα «Νέαρχος»: Αμεση εφαρμογή για τη στήριξη των νησιών

12/02/2021, 13:58
Πρόγραμμα «Νέαρχος»: Αμεση εφαρμογή για τη στήριξη των νησιών

Στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος «Νέαρχος», που προβλέπει ο Ν.4770/21 περί Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το ΥΝΑΝΠ, το πρόγραμμα «Νέαρχος» αποτελεί εργαλείο «κορωνίδα» για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στον νησιωτικό χώρο. Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων κι εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος, κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και τη χρηματοδότηση πολυετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες, υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών, Δημήτρης Σταμάτης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο συντονισμός δράσης για την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αφενός να συνεργαστούν για την έκδοση των δύο ΚΥΑ που προβλέπονται από τον Νόμο, αφετέρου να προχωρήσουν στη σύσταση τεχνικής γραμματείας, προκειμένου εντός του 2021 να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «υλοποιούμε τη δέσμευση που έδωσα στους νησιώτες μας για άμεση υλοποίηση του Νόμου, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα για την ενεργοποίηση των διατάξεων για τη χρηματοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα νησιά.

Η αναπτυξιακή πορεία της νησιωτικής Ελλάδας είναι διασφαλισμένη με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και στόχος μας είναι το πιο σημαντικό από αυτά, το πρόγραμμα "Νέαρχος" να λειτουργήσει με τις πρώτες εντάξεις έργων, μέσα στο 2021».