50 τάνκερ LNG περιφέρονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια

18/11/2022, 19:11
50 τάνκερ LNG περιφέρονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια

Δεν υπάρχουν χώροι αποθήκευσης για επαναεριοποίηση!

Είναι τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τα φορτωμένα καράβια που πηγαινοέρχονται από λιμάνι σε λιμάνι είτε γιατί δεν υπάρχουν αποθήκες είτε γιατί όσες υπάρχουν έχουν γεμίσει είτε γιατί οι αγοραστές περιμένουν καλύτερες ακόμα τιμές.

Τα νέα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστον προβληματική, έρχονται από επίσημους φορείς της Ισπανίας.

Με τις ισπανικές δεξαμενές LNG υπερπλήρεις, τα γιγάντια δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου περιμένουν αγκυροβολημένα έξω από τα λιμάνια της χώρας περιμένοντας να ξεφορτώσουν.

Σύμφωνα με την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE μόνο στον κόλπο του Κάδιθ, στον Ατλαντικό, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες 15 (!) τάνκερ, ενώ συνολικά στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Μεσόγειο Θάλασσα τα πλοία σε αναμονή είναι τουλάχιστον 35!

Σύμφωνα, δε, με τον ισπανικό εθνικό διαχειριστή φυσικού αερίου, την Enagas, στην Ισπανία βρίσκεται περίπου το 33% του παγκόσμιου και το 45% του ευρωπαϊκού χώρου αποθήκευσης. Ακόμα όμως και η μεγαλύτερη υποδομή LNG σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει φτάσει πλέον στα όριά της!

Γιατί, όμως, υπάρχει τέτοιος συνωστισμός στα ισπανικά και ευρωπαϊκά λιμάνια; Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ισπανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις παραγγελίες LNG από την άνοιξη, φοβούμενες πιθανές ελλείψεις.

Πάνω από 250 τάνκερ LNG έφτασαν στην Ισπανία, από τότε μέχρι τώρα, δηλαδή μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών περίπου.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετά πλοία, που δεν είχαν προπωλήσει το φορτίο τους, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, καθώς φόρτωσαν από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία ή η Νιγηρία, χωρίς να έχουν ορισμένο τόπο-λιμάνι εκφόρτωσης, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε αναμονή, με στόχο να εκμεταλλευτούν μία νέα αυξημένη ζήτηση, ιδίως ενόψει χειμώνα.