Ανέβηκαν οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοια λόγω των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

22/02/2023, 08:25
Ανέβηκαν οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοια λόγω των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα της ναυλαγοράς

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αφορούν τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων έχουν επιφέρει, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αυξήσεις στην τιμή των ναύλων των δεξαμενόπλοιων.

Σύμφωνα με αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

Όσον αφορά την εικόνα της ναυλαγοράς έχουμε τα εξής:

  1. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα των κυρώσεων της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων προϊόντων (ιδίως των MR) επανήλθαν δυναμικά, με το MR Atlantic Basket να ανεβαίνει στα 55.857 USD/ημέρα, μια αύξηση περίπου 45 χιλιάδων USD/ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το WTI έκλεισε την εβδομάδα γύρω στα 80 USD/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τους φόβους ότι το πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει το ράλι του και να φθάσει στα 100 USD/βαρέλι το 2023.
  2. Η ανακοίνωση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (5% της παραγωγής), ως απάντηση στο ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ/G7, με τον ΟΠΕΚ+ να μην σχεδιάζει καμία ενέργεια - απάντηση σε αυτή την απόφαση, καθώς και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις τιμές του αργού για τους Ασιάτες αγοραστές για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες, εν μέσω της προσδοκίας ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου, ιδίως από την Κίνα, ήταν οι κύριοι παράγοντες αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
  3. Ωστόσο, η έλλειψη κινητικότητας λόγω του κρύου καιρού και η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας συγκράτησαν τη ζήτηση καυσίμων της Ινδίας τον πρώτο μήνα του 2023, καθώς ήταν κατά 4,6% χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2022, στους 18,7 εκατ. τόνους, αφού είχε φθάσει σε υψηλό εννέα μηνών τον Δεκέμβριο.
  1. Εν τω μεταξύ, τρεις εταιρίες στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία υπέστησαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στη διευκόλυνση της πώλησης και αποστολής πετρελαίου και πετροχημικών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό ιρανικής εταιρείας. Η ζήτηση για δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου αυξάνεται κατακόρυφα στη ΝΑ Ασία, σε μια ένδειξη ότι τεράστιες ποσότητες ρωσικών καυσίμων αναμειγνύονται και επανεξάγονται σε όλον τον κόσμο, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.