Προσχέδιο μεν, κανονικός προυπολογισμός δε...

08/08/2018, 14:18
logistirio

Αυτή τη φορά το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο επί χάρτου. Αντίθετα, αυτό το πρσχέδιο θα κρίνει πολλά εάν όχι τα πάντα: από την "ομαλότητα" ένταξης στο μεταμνημονιακό πλαίσιο παρακολούθησης, έως τις κυβερνητικές επιδιώξεις για παροχές προς τους πολίτες.

Γι' αυτόν τον λόγο η συλλογή δεδομένων για το 2019 έχει ξεκινήσει, όπως και το "σκανάρισμα" των φετινών δημοσιονομικών στόχων, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των εσόδων. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, αφού τον Σεπτέμβριο, το ίδιο ακριβώς "σκανάρισμα" θα γίνει και από τους δανειστές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου ετοιμάζονται να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως έχουν υποχρέωση, στοιχεία δεσμευτικών ορίων δαπανών με βάση τις σχετικές εγκυκλίους που εστάλησαν τον Ιούλιο

Στις δαπάνες, η έμφαση δίδεται στο "ευρύ" δημόσιο και ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2019 ζητείται να παράσχουν αποδείξεις για υπερπλεονάσματα που θα στηρίξουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις για δημοσιονομικό χώρο και για αλλαγές "πλεύσης" στο συνταξιοδοτικό.

Από την άλλη πλευρά, στις φορολογικές υπηρεσίες, η αγωνία κορυφώνεται για την ανταπόκριση στην πληρωμή των δόσεων φορολογίας εισοδήματος (τα στοιχεία για τη δόση του Ιουλίου θα φανούν την άλλη εβδομάδα). Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν υστέρηση στα δηλωθέντα εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τα "μπλοκάκια".

Όσον αφορά στις πληρωμές δόσεων, πλήρης εικόνα θα υπάρχει στις αρχές Σεπτεμβρίου (όταν θα ολοκληρωθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης και από τα νομικά πρόσωπα). Επόμενο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τον Ιούλιο, έδειξαν μια μικρή υπέρβαση στόχου, αλλά βασισμένη σε αναθεωρημένους στόχους. Με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Βουλή, τα καθαρά έσοδα κρατικού προϋπολογισμού του 2018 επαναπροσδιορίστηκαν από 54,24 δισ. ευρώ σε 52,82 δισ. ευρώ.

Δεν... αλλάζει

Η μεγάλη διαφορά αυτού του προϋπολογισμού είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξει την... επόμενη ημέρα από την κατάθεσή του στη Βουλή. Τουλάχιστον όχι ριζικά.

Και τούτο διότι θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου (βάσει συνταγματικής υποχρέωσης), αλλά και στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Θα εξεταστεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" στην οποία θα υποβάλλει "αίτημα" ένταξης, εν μέσω μάλιστα ισχυρών κραδασμών που ήδη γίνονται φανεροί από την πρόθεση της Ιταλίας να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" είναι ο ένας από τους τρεις συνολικά άξονες της εποπτείας (μαζί με την Ενισχυμένη Εποπτεία και την μεταμνημονιακή παρακολούθηση). Ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη, στο πλαίσιό της εξετάζεται αν ο προυπολογισμός που θέλει να εφαρμόσει ένα κράτος, διασφαλίζει τους δημοσιονομικούς στόχους. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνδυάζεται με τις δεσμεύσεις εφαρμογής των συμφωνηθέντων και τους ελέγχους της τετραετούς ενισχυμένης εποπτείας της Οικονομίας

Η συνεδρίαση του EWG

Οι θεσμοί θα συνεδριάσουν σε επίπεδο EWG στις 30 Αυγούστου για το ελληνικό ζήτημα, λαμβάνοντας μία πρώτη πληροφόρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο λόγος για τα σχέδια περί "παροχών" φέτος και το 2019, αλλά και περί αναστροφής των συμφωνηθέντων σε αφορολόγητο και συντάξεις όπως υπολογίζεται ότι θα έχουν προσδιορισθεί ως τότε ενόψει και της ΔΕΘ.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup λίγες ημέρες αργότερα, αλλά και η πρώτη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Όσο για το κλίμα που επικρατεί, μετά τα "κρούσματα" των δηλώσεων του κ. Ρέγκλινγκ και της απόφασης της γερμανικής βουλής χθες, μία ακόμη τοποθέτηση έδωσε το στίγμα προθέσεων.

Νέα προειδοποίηση από τον ESM

Ο Καλίν Ανέβ Γιένσεν, γενικός γραμματέας του ESM, σε συνέντευξή του σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό έκανε σαφές ότι "το 2014 προετοιμάζαμε μία καθαρή έξοδο για την Ελλάδα, αλλά ο Βαρουφάκης κόστισε πολλά χρήματα".

Τόνισε όμως και ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ και "επομένως, θα παρακολουθήσουμε πολύ εντατικά εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, και στο μέλλον. Τα δάνειά μας διαρκούν μέχρι το 2060. Έτσι τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες θα εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια σύγχρονη χώρα, έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια με την πάροδο του χρόνου".