Ραγδαία βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων

11/09/2019, 15:00
1

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των δημοσίων εσόδων. Η εισπραξιμότητα των φόρων παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι νέοι απλήρωτοι φόροι του Ιουλίου ήταν τον συγκεκριμένο μήνα οι λιγότεροι εδώ και αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι νέοι απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 3,642 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,358 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν μόλις κατά 284 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αυτό έγινε σε μήνα στον οποίο έληγε μια σημαντική φορολογική υποχρέωση, όπως είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα το 2016 οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονταν κατά ένα δισ. ευρώ μηνιαίως (μέσος όρος), το 2017 κατά 906 εκατ. ευρώ και το 2018 κατά 762 εκατ. ευρώ. Η μέση μηνιαία αύξηση το 2019 είναι μόλις 520 εκατομμύρια με τον Ιούλιο να γίνεται αρνητικό ρεκόρ στα 284 εκατομμύρια, όπως αναφέρθηκε.

Η δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βοηθά σημαντικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην αποδυνάμωση των επιχειρημάτων των θεσμών περί δημοσιονομικού κενού φέτος και τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα στη φαρέτρα επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπέρ της αναγκαιότητας μείωσης των φόρων και των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς η οικονομία υπεραποδίδει δημοσιονομικά.

Οι λόγοι της μείωσης του ρυθμού αύξησης των φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο είναι, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τη αλλαγή κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές συνδέεται και με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Προκειμένου οι οφειλέτες να διατηρήσουν τη ρύθμιση, θα πρέπει να ρυθμίζουν ή να εξοφλούν τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές. Στα επιμέρους στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχεται σε 1.122.306 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 6.551. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 104,4 δισ. ευρώ.