ΤτΕ: Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν βλέπει για φέτος

20/03/2020, 11:13
An elderly man walks outside the Bank of Greece in Athens

Κοντά στο μηδέν, θα ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020, ο "τυφώνας" της πανδημίας του κορονοϊού. Την εκτίμηση αυτή αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση (2019) για την Οικονομία στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το πλήγμα του κορονοϊού στην ελληνική Οικονομία κατεβάζει τις αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ είχε προβλέψει για φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%. Κοντά στην εκτίμηση αυτή, και συγκεκριμένα στο 2,4%, είχε αναθεωρήσει ανοδικά, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να τονίσει ως πολύ θετική την παρέμβαση της ΕΚΤ με QE 750 δις. ευρώ, αλλά και με εποπτικές ελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να αξιολογήσει ως θετικές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα που να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, πρέπει να "ζυγιστούν" ώστε να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τη δημοσιονομική πολιτική και να μην καταστήσουν δυσχερέστερη την ανάκαμψη της Οικονομίας που προσδοκάται μετά την προσωρινή επιδείνωση.

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να δώσει έμφαση στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα φάση, καθώς οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημική κρίση απειλούν με αύξηση των κόκκινων δανείων και οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του ζητήματος από Πολιτεία και τράπεζες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Γενική συνέλευση "φάντασμα" λόγω κορονοϊού


Η 87η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και για πρώτη φορά, δεν πρόκειται να διανεμηθεί ο τόμος της Ετήσιας Έκθεσης. Πέρα από τη λήψη εκτάκτων μέτρων που είχε ήδη ανακοινώσει η ΤτΕ για τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης (προληπτικά μέτρα υγιεινής, μη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή, μη ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων και υποκατάσταση των ομιλιών των μετόχων από έγγραφες τοποθετήσεις), τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν χθες περαιτέρω, προσαρμοζόμενα στον επιτρεπτό αριθμό συναθροιζομένων προσώπων που επέβαλε η Πολιτεία για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Κατόπιν αυτού, για την είσοδο των μετόχων ή των αντιπροσώπων τους στους χώρους της συνέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει προσέλευσης, και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου επιτρεπτού αριθμού προσώπων. Μέλη του Γενικού Συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΤτΕ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης, μόνο εφόσον ο αριθμός των προσερχομένων μετόχων ή των αντιπροσώπων τούς το επιτρέψει. Και όσοι συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, θα έχουν προηγουμένως περάσει από ηλεκτρονική θερμομέτρηση και απολύμανση χεριών.