Νέες κατευθύνσεις για την οικονομία

09/08/2020, 22:52
Blue medical mask for protection against virus and other diseases. On the mask, the red color indicates the graph of the fall. Financial collapse. Market decline. Concept.

Τα αρμόδια κυβερνητικά κέντρα, στο υψηλότατο επίπεδο, επεξεργάζονται ήδη σενάρια για την οικονομία με βάση πιο δυσμενή στοιχεία αν επιβεβαιωθούν. Παρότι η κυβέρνηση έχει ετοιμαστεί ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο έχουν ιδιαίτερη σημασία τα όποια στοιχεία αυτού του σεναρίου.
Σύμφωνα με αυτά θα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση αν η ύφεση κινηθεί από -8% ως -12% ως προς το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και συνολική ύφεση που θα φθάσει το -5% με -10% με βάση αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2020 πέριξ των 176 με 178 δισ.
- Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο -5% του ΑΕΠ ή έλλειμμα 9 δισ.
- Η Ελλάδα θα δαπανήσει θεωρητικά πρωτογενή πλεονάσματα 3 ή 4 ετών με την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προ κρίσης ήταν στα 7 δισ.
Άρα η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 21 με 28 δισ. με πιθανότερο σενάριο να προσεγγίσει τα 30 δισ.
- Η συνολική δαπάνη για την οικονομία ξεκίνησε με 5 δισ., φθάνει τα 15 δισ., ενώ είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ.
- Το ελληνικό χρέος επιδεινώνεται τόσο ως προς το προφίλ εξυπηρέτησής του όσο και ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ, από 181% θα φθάσει στο 190% αρχικά.