Επιβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός την πρόωρη εξόφληση μέρους δανείου προς το ΔΝΤ

15/02/2021, 18:43
Επιβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός την πρόωρη εξόφληση μέρους δανείου προς το ΔΝΤ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη καταβολή ποσού 3,3 δισ. ευρώ του Δανείου που είχε λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός "Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που λέμε για τις αγορές. Μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, κάνουμε μεταρρυθμίσεις εν μέσω της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές μάς βλέπουν και θέλουμε να είμαστε συνεπείς".

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί αίτημα προς τον τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Στη σχετική του επιστολή ο υπουργός εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους η χώρα επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Η σχετική διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν το τέλος του 2020, ωστόσο εκκρεμούσε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία για να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις. Η εν λόγω καταβολή αφορά δάνεια του ΔΝΤ τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022.

Σημειώνεται ότι φέτος η χώρα μας πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό ήδη 300 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στο Ταμείο ενώ ακόμα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να πληρωθούν το Μάρτιο. Επομένως το ποσό το οποίο θα αποπληρωθεί πρόωρα, αν λάβουμε υπόψη μας και τα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ για το 2022 ανέρχεται σε περίπου 3,1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε προς το Bloomberg τόνισε ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο η κατάσταση στη χώρα μας θα είναι καλύτερη στο μέτωπο της πανδημίας λόγω του τείχους του εμβολιασμού αλλά και της αλλαγής των δεδομένων της εποχής.