Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για συμμετοχή του ΤΧΣ στις ΑΜΚ των τραπεζών

05/03/2021, 23:50
Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για συμμετοχή του ΤΧΣ στις ΑΜΚ των τραπεζών

Kατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της τροποίησης της λειτουργίας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να δίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η δυνατότητα να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών. 

Παρά το πλήθος των άρθρων και των νέων διατυπώσεων, η ουσία του νομοσχεδίου βρίσκεται στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να παραιτείται από το δικαίωμα στην αύξηση ή να χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά και νόμιμα εργαλεία για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Δηλαδή, μπορεί μία τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει είτε διότι δεν λαμβάνει μέρος, είτε διότι μπορεί να διαχειριστεί το ποσοστό που κατέχει με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του book building.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί άμεσα από την αρμόδια επιτροπή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι η επιτάχυνση όλων των νομοθετήσεων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η θεσμοθέτηση του "Ηρακλή 2” και η δημιουργία Central Credit Registry μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στον νέο νόμο για το ΤΧΣ, είναι εμφανής η πρόθεση να γίνουν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις περισσότερο ευέλικτες. Αυτό προκύπτει αφενός από τη λεπτομερή πλέον περιγραφή όλων των διαδικασιών, κριτηρίων και αντίστοιχων αποφάσεων που μπορεί να λάβει και αφετέρου ότι σε αρκετά ζητήματα μπορεί να δώσει λύση και να φέρει την ευθύνη το υπουργικό συμβούλιο.

Στην πραγματικότητα διατηρείται ο ρόλος του, αλλά γίνονται πλέον πιο λεπτομερείς οι διαδικασίες αξιολόγησης και αποφάσεων, των κριτηρίων και των εναλλακτικών, προκειμένου να μέλη του ΤΧΣ να κινούνται εντός ενός σαφούς πλαισίου χωρίς να βρίσκονται αντιμέτωπα με ερμηνείες του νόμου ή με τη δυνατότητα να είχαν ενεργήσει διαφορετικά και να είχαν προστατέψει περισσότερο το Δημόσιο συμφέρον. Και για να μην υπάρξει κάποιο κενό ή περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί από τον νόμο, υπάρχει η δυνατότητα απόφασης υπουργικού συμβουλίου.

Στο σχέδιο νόμου απαριθμούνται όλες οι διαδικασίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις των οργάνων και των μελών του ΤΧΣ, το πώς μπορεί να διαχειρίζεται και να διαθέτει τα ποσοστά που κατέχει, πώς και που να καταθέτει τα διαθέσιμά του ή να αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις που αφορούν σε τράπεζες στις οποίες μετέχει κ.λπ.