Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το δημόσιο συμφέρον στο τραπεζικό σύστημα

23/03/2021, 20:31
Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το δημόσιο συμφέρον στο τραπεζικό σύστημα

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, αναφερόμενος στο θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και απαντώντας στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης περί υποτίμησης της θέσης του δημοσίου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

"Ξέρετε", συνέχισε, "και το έχουμε πει ότι η ΕΚΤ και ο SSM δεν άφησε την Τράπεζα Πειραιώς να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Γι' αυτό και δεν υπήρξε ουδέποτε ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούσατε, το ΤΧΣ να έχει δικαιώματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα δώσαμε πριν από δύο εβδομάδες. Ακολουθήσαμε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό κι εσείς συμφωνούσατε έως σχετικά πρόσφατα, μέχρι να κάνετε άλλη μία οβιδιακή μεταμόρφωση, λέγοντας τότε ότι "είναι καθήκον της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση ΑΜΚ της Πειραιώς, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ" είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: Και δώσαμε δικαίωμα στο ΤΧΣ να συμμετέχει. Και θα δούμε πως θα εξελιχθεί, πάντα επ΄ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας".

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στα πρακτικά δηλώσεις των κκ Τσίπρα και Τσακαλώτου ότι έως το τέλος του 2015 θα είχε λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε τα κόκκινα δάνεια στα 75,3 δισ. ευρώ, και ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, τα βρήκαμε ακριβώς στο ύψος που τα παραδώσαμε το 2014.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την αποτίμηση της συμμετοχής του ΤΧΣ (στην ΤΠ) στα 11,622 δισ. ευρώ και τον 6/2019 την παρέδωσε 1,6 δισ. ευρώ. "Πήρατε την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,7 δισ. ευρώ και την παραδώσατε στα 0,35 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο ορισμός της ληστείας που είπε ο κ. Τσίπρας" επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας για το θέμα της κατάστασης της οικονομίας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "εάν δει κανείς τη φρασεολογία των κκ Τσίπρα και Βαρουφάκη για "ανίκανους, ψεύτες, τρωκτικά και κυβέρνηση καφενείο" φαίνεται γιατί είχαν συμπορευτεί", και πρόσθεσε: "Ανταποδίδω όλους τους χαρακτηρισμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της μετριοπάθειας, απέναντι στον ολισθηρό δρόμο της "ανευθυνότητας" του κ. Τσίπρα, της "υπεύθυνης ανυπακοής" του κ. Βαρουφάκη, της κινδυνολογίας, αλλά και της "ανάληψης" κινδύνου για την υπερμετάδοση του ιού, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την κριτική του κ. Τσίπρα επί της σύμβασης του Ελληνικού αναρωτήθηκε εάν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν τον ενημερώσατε ότι ψηφίσατε επί της αρχής". Είπε ότι είχατε λύσει όλα τα προβλήματα της επένδυσης, αλλά επειδή με προκαλέσατε, καταθέτω πίνακα που δείχνει ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει 8 πρωτοβουλίες για την προώθηση της επένδυσης στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε, ενώ εμείς αναλάβαμε 24 πρωτοβουλίες σε 1,5 χρόνο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσο για τις προβλέψεις των κκ Τσίπρα και Βαρουφάκη για την ύφεση το 2020, είπε ότι του πρώτου ήταν 12% και του δεύτερου 15%. Εμείς δεν θριαμβολογούμε για το 8,2% "αλλά είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις εκτός και εντός Ελλάδος" είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Στην κριτική για την Υγεία, είπε ότι ο σχετικός προϋπολογισμός επί ΣΥΡΙΖΑ μειωνόταν ενώ επί ΝΔ αυξάνεται. Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το Υπουργείο Υγείας και εκτός προϋπολογισμού, όπως ενισχύεται και για τα "σελφ-τεστ". "Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που καθιερώνει την εύκολη διάθεση και ευρεία χρήση της εβδομαδιαίας αυτο-παρακολούθησης των πολιτών" είπε ο κ. Σταϊκούρας.