Task Force αξιολογεί τα αποτελέσματα στην αλλαγή των αντικειμενικών

11/06/2021, 20:14
Task Force αξιολογεί τα αποτελέσματα στην αλλαγή των αντικειμενικών

Ομάδα Εργασίας συγκροτεί το Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών σε λοιπούς - πλην ΕΝΦΙΑ - φόρους, τέλη και επιδόματα. 

Ειδικότερα, σε συνέχεια της επικαιροποίησης και αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια και της χωρικής επέκτασης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων στο πλαίσιο της ευρύτερης σχετικής μεταρρύθμισης, το αρμόδιο υπουργείο προώθησε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, αφενός, για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε λοιπούς – πλέον του ΕΝΦΙΑ – φόρους, σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα και σε λοιπές προϋποθέσεις, και, αφετέρου, για τη διατύπωση προτάσεων, όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το έργο της ειδικής αυτής ομάδας προχωρά παράλληλα, με την εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ την επόμενη περίοδο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Κοινωνική δικαιοσύνη

Παρουσιάζοντας πριν λίγες ημέρες τις νέες αντικειμενικές ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές». Σημείωσε, εξάλλου, ότι «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».