Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Θετικά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις

11/08/2021, 19:05
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Θετικά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα, προσαρμοσμένα στις μικρομεσαίες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που επιβαρύνθηκαν από τις πυρκαγιές καθώς δεν θα μπορούν, σύντομα, να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΒΕΑ δήλωσε:

«…Σε θετική κατεύθυνση, κινείται η εξαγγελία για άμεση εφαρμογή και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, της διαδικασίας για την ενεργοποίηση της νέας πλατφόρμας, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην υλοποίηση ηλεκτρονικών καινοτομιών.

Ωστόσο, ο γρήγορος και αποτελεσματικός συντονισμός πολλών κρατικών φορέων: υπουργείων, δήμων, παραγωγικών φορέων, αποτελεί δύσκολο στοίχημα και η αρνητική εμπειρία χρόνων, σε παρόμοιες καταστροφικές συνθήκες, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Η εντονότερη ανησυχία μας, εδράζεται στην ταχύτητα εκτίμησης των ζημιών και στη δυνατότητα λειτουργίας της επιχείρησης, με τα ελάχιστα ποσά αρωγής των 2.000 – 4.000 ευρώ, για όσες δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι παραγωγικές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, έχουν ακόμη πολύ νωπές τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, με ζημιές στο τζίρο τους, που είναι βέβαιο ότι – αν επιβιώσουν – δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Χρειάζονται επομένως, επιπλέον μέτρα, προσαρμοσμένα στις επιχειρήσεις αυτές που επιβαρύνθηκαν από τις πυρκαγιές.

Η ανακοίνωση δε, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για αναστολή αποπληρωμής των δανείων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για έξι μήνες στους πληγέντες, χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες, «σταγόνα στον ωκεανό».

Με αυτό το μέτρο λοιπόν, η επιχείρηση πρέπει μέσα σε έξι μήνες: να έχει ελεγχθεί από το υπουργείο σχετικά με την πλήρη καταγραφή των ζημιών, να έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση ή επισκευή του εξοπλισμού της, να έχει κλείσει νέες συμφωνίες με πελάτες και προμηθευτές και να έχει ρυθμίσει θέματα προσωπικού, με αναστολή ή μη, ώστε να επαναλειτουργήσει και να είναι και ικανή, να αποπληρώνει και πάλι, δόσεις δανείου, ή να αντιμετωπίσει πιθανώς και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, άμεσα. Η επαναλειτουργία των πληγέντων σε έξι μήνες είναι ανέφικτη.

Για άλλη μια φορά, το επιμελητήριο τονίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την λήψη επιπλέον, στοχευμένων μέτρων, προσαρμοσμένων στις έκτακτες συνθήκες, που καλούνται για άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι».