Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων επιχειρήσεων

17/08/2021, 12:00
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, στις 12:00, η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65 ευρώ για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της δημοσίευσης της ΚΥΑ 60509/16.8.2021 (ΦΕΚ B' 3795/16.08.2021), χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας (45 x 15,97 = 718,65 ευρώ), σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ.

Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Η διεύθυνση για την αίτηση είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/phusikes-katastrophes/eniskhuses-puroplikton-ergazomenon-oaed-2021 (gov.gr → Πολίτης και καθημερινότητα → Φυσικές καταστροφές → Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες με έδρα σε πυρόπληκτες περιοχές).