ΕΚΤ: Επιβραδύνεται ο ρυθμός αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP

09/09/2021, 17:24
ΕΚΤ: Επιβραδύνεται ο ρυθμός αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP

Το σύνθημα για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ), έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι κρίση της πανδημίας έχει οριστικά περάσει.

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται, για όσο είναι απαραίτητο και θα σταματήσουν λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του APP για εκτεταμένη περίοδο αφότου αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Λαγκάρντ: Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού

Η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαγραφεί για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στη δήλωση αυτή προέβη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την αρχική τοποθέτησή της στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, καθώς όπως τόνισε το «ριμπάουντ» της οικονομίας συνεχώς επεκτείνεται.

Η οικονομική παραγωγή αναμένεται να υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Με περισσότερο από το 70% των ενηλίκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει εμβολιασθεί πλήρως, η οικονομία έχει επαν-εκκινήσει ευρέως, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο και τις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερο. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τείχους σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας είναι πλέον λιγότερο σοβαρή, ωστόσο η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ενδεχομένως να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η τρέχουσα επιτάχυνση αναμένεται να είναι παροδική και οι υποκείμενες πιέσεις ασκούνται με βραδύ ρυθμό. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου, οι τιμές καταναλωτή έχουν αναθεωρηθεί για ελαφρώς υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, εντούτοις μεσοπρόθεσμα αναμένεται να περιορισθούν χαμηλότερα του στόχου του 2% της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 2,2% έναντι πρόβλεψης 1,9% τον Ιούνιο. Το 2022 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,7% και το 2023 στο 1,5%.

Όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα ενισχυθεί κατά 5% το 2021, 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023.

Οι οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα παραμένουν ευνοϊκές, σε σχέση με τις πρότερες εκτιμήσεις μας του Ιουνίου, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Το να παραμείνουν υπό αυτό το καθεστώς είναι μια συνθήκη απαραίτητη για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη και να αντισταθμιστεί η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία.

Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν και με ένα πιο ήπιο ρυθμό αγορών αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και αυτός είναι ο λόγος που το δ.σ. της ΕΚΤ πήρε την απόφαση αυτή.

Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής με όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση που η οικονομία αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.