Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ

06/10/2021, 19:14
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των  32 δισ. ευρώ

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.

Για τη συνέχεια αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρόλο που αυτά δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν χαρακτηρίζονται «επενδύσιμα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ έως την 21η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ύψους 1,365 τρισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος φτάνει το 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 τη συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Όπως αναφέρεται στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022, «η συχνή έκδοση νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο για το 2022 είναι αναγκαία προκειμένου να προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά».