Moody's: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους το 2022

18/11/2021, 18:37
Moody's: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους το 2022

«Πρωταθλήτρια» στη μείωση χρέους θα στεφθεί το 2022 η Ελλάδα, διαπιστώνει η Moody’s στην έκθεσή της με τις προοπτικές του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται μόλις λίγες ώρες πριν από το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο.

Ως γνωστόν, οι προσδοκίες για το review της Παρασκευής είναι υψηλές, καθώς η Morgan Stanley έχει προβλέψει ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ.

Έτσι, η ελληνική οικονομία (όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης) θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού, με το πραγματικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται το 2022 στο 100,6% των επιπέδων του 2019. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (άλλωστε, παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).

Σε κάθε περίπτωση, η Moody’s εκτιμά ότι η ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφηθούν οι όποιες επιπτώσεις από την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Πάντως, ο κίνδυνος για μία αύξηση στις χρεοκοπίες ή στην ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υπαρκτός, τονίζει ο οίκος.

Η Moody’s σημειώνει, εξάλλου, πως παρά τη μείωση της ανεργίας μετά την κρίση χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, και παρότι τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν μία αύξηση των ανέργων, εντούτοις το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας δεν έχει επιλυθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.

Καμπανάκι για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη. Ο οίκος τονίζει ότι οι χώρες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 60%, όπως είναι η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Εσθονία, είναι οι πιο ευάλωτες σε μια αναζωπύρωση της πανδημίας που θα μπορούσε να επαναφέρει το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα μόλις ξεπερνά το 60%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν

Η Moody’s προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν μόλις αρχίσουν να εξομαλύνονται οι δυσκολίες στις αλυσίδες παραγωγής, το 2022. Άλλωστε, από τα στοιχεία του οίκου φαίνεται ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν ελάχιστα οικονομίες όπως είναι η ελληνική. Με την αύξηση του πληθωρισμού να θεωρείται προσωρινή, η Moody’s περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά και καθ’ όλο το 2023.

Ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι τα πρώτα στάδια της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξουν» χωρίς προβλήματα. Ο οίκος μιλά για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά, καθώς οι δαπάνες του Ταμείου μπορούν να αντιστρέψουν χρόνια υπο-επενδύσεων. Στις χώρες του Νότου, που θα λάβουν και τα περισσότερα κεφάλαια, το Ταμείο θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη δυνητική ανάπτυξη προβλέπεται σημαντική.

Οι υπολογισμοί της Moody’s κάνουν λόγο για θετική επίδραση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων επί των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για τις βασικές χώρες του Νότου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία από το 2021 έως το 2027, με οφέλη και στο μέτωπο της μείωσης του χρέους.

Κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις το 2022, προειδοποιεί η Moody’s, εξηγώντας ότι το πανδημικό σοκ μπορεί να μην κόστισε πολλές θέσεις εργασίας, όμως οι επιπτώσεις στις ζωές και στα εισοδήματα έχουν διανεμηθεί άνισα μέσα στις κοινωνίες. Επίσης, η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια τις υπο-επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Επομένως, η απαίτηση για κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι έντονη στη μετα-πανδημική φάση, καθώς οι σχετικές πιέσεις εντείνονται από τη γήρανση των πληθυσμών. Χώρες όπου η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις είναι χαμηλή, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τις κοινωνικές εντάσεις. Και η Moody’s τονίζει ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των κυβερνήσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.