Ενεργειακή... πανδημία: Το νέο πακέτο στήριξης από Κ. Μητσοτάκη

17/12/2021, 13:25
Ενεργειακή... πανδημία: Το νέο πακέτο στήριξης από Κ. Μητσοτάκη

Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και έκπτωση  στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου είναι το «βασικό δίπτυχο» που θα αναγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνέχιση της αντιμετώπισης της ενεργειακής πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πιστοποιήσει την επέκταση των επιδοτήσεων για ευάλωτα νοικοκυριά τουλάχιστον για μία πενταετία (2022-26) και ενδεχομένως έως το 2030 αν και «θεωρείται πρόωρο να μιλάμε από τώρα για το τι θα γίνει 10 χρόνια μετά!» σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Φαίνεται πάντως ότι για την πληρότητα του «πακέτου στήριξης» το Γραφείο του Πρωθυπουργού πρέπει να συνθέσει διαφορετικές (αλλά όχι υποχρεωτικά αντικρουόμενες) απόψεις, προτάσεις και εισηγήσεις των Υπουργείων Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στις τάξεις του πρώτου, του ΥΠΟΙΚ δηλαδή, όπως ανέφερε ο κ.Θ. Σκυλακάκης, προκρίνεται ως βασική προτεραιότητα η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού που θα λειτουργεί ως… «τερματοφύλακας» στην μεγάλη άνοδο των τιμών ενέργειας και θα τις «αποκρούει».

«Εμείς ξεκινάμε αύριο κιόλας τη δημιουργία αυτού του μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπησης, που θα διαθέτει, μέσω αλγόριθμου, τα επιπλέον έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων στα νοικοκυριά, για την απορρόφηση των ανατιμητικών πιέσεων» μας λέει έμπειρος τεχνοκράτης του Υπουργείου.

Στις τάξεις του δεύτερου, του ΥΠΕΝ, ο κ.Κ. Σκρέκας προκρίνει την εφαρμογή συνεχών μέτρων, που θα ανακουφίζουν διαρκώς και για όσο χρειαστεί τους ευάλωτους καταναλωτές. Συνεπώς εισηγείται εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριοθετηθεί η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών που θα ωφεληθεί. Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη λήψη νέων στοχευμένων μέτρων, για την περαιτέρω προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αυτούσιες αμφότερες οι εισηγήσεις τόσο οικονομικά λόγω κόστους, όσο και πρακτικά. Υπάρχει το ενδεχόμενο «μερικού συνδυασμού» βεβαίως αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη. Θυμίζουμε πάντως ότι τα έσοδα από τη δημοπράτηση ρύπων, δεν είναι ανεξάντλητα.

ΑΣΑΝΣΕΡ ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

«Οι τιμές της ενέργειας θυμίζουν ασανσέρ χωρίς φρένα και όλα τα αρνητικά ρεκόρ στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας καταρρίπτονται σε χρόνο …ρεκόρ!» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «για παράδειγμα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η μέση τιμή της κλείδωσε στα 327 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ο δείκτης TTF κινούταν σε υψηλά επίπεδα στα 132 με 135 ευρώ».

Από την πλευρά του ο έμπειρος τεχνοκράτης του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει: «Οι συνεχείς επιδοτήσεις, βρήκαν τείχος από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αφού τις δώσαμε οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης, χωρίς κανένα κριτήριο και μάλιστα με το ποσό να αυξάνεται συνέχεια. Η Κομισιόν μιλάει πάντα για μέτρα στοχευμένα αλλά με προσωρινό χαρακτήρα. Αρα πρέπει να αλλάξουμε τακτική, απλά πράγματα. Οι επιδοτήσεις για όλους χωρίς όρια τελειώνουν φέτος, όμως, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα συνεχιστούν και θα αφορούν σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνον στους ευάλωτους. Γι αυτό μιλάμε για μόνιμο μηχανισμό».

Όπως προσθέτουν από το ΥΠΟΙΚ μέχρι το Μάρτιο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στην λειτουργία του μηχανισμού, με ενεργοποίηση μέτρων που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται υπέρμετρα. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει στη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή τουλάχιστον ως το 2026.

Εν τω μεταξύ όμως, η ενεργειακή πανδημία όσο προχωρά ο χειμώνας και όσο δεν λύνεται το τεράστιο πρόβλημα Βρυξελλών – Μόσχας για τον Nord Stream 2 (απόφαση θα ληφθεί τελικά τον Ιούνιο από το Βερολίνο όμως!) εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κάθε μήνα φουσκώνουν όλο και περισσότερο και οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό. Όλα αυτά θα διαρκέσουν ως τον Απρίλιο, η κατάσταση εν τω μεταξύ θα χειροτερέψει, θέλουμε άμεσα στοχευμένα μέτρα» μας λένε από το ΥΠΕΝ, σε μια ευδιάκριτη απόσταση από τις εισηγήσεις του ΥΠΟΙΚ.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

1. Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση των 39 ευρώ που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες για τον μήνα Νοέμβριο και πρόκειται να τους πιστωθεί και τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί. Πηγές θέλουν να ανεβαίνει τουλάχιστον στα επίπεδα των 48 ευρώ και σίγουρα θα αφορά τις καταναλώσεις του τρέχοντος μηνός. Δεν αποκλείεται και έκπληξη, δηλαδή να πιστωθεί και για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση δίνεται για τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh μηνιαίως.

2. Χορήγηση έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον μήνα Οκτώβριο τα νοικοκυριά θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 11 ευρώ/MWh και 15 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο. Οι εκπτώσεις θα δοθούν αναδρομικά μέσω των λογαριασμών του Δεκεμβρίου.

Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου, όλοι μιλούν για διπλασιασμό του ποσοστού 15%, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάμε σε μείωση στα επίπεδα των 26 ευρώ τη Μεγαβατώρα.Εξετάζεται και η χορήγηση εκπτώσεων για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

3. Μόνιμες επιδοτήσεις για ευάλωτα νοικοκυριά έως το 2030

Προχωρά η δημιουργία μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού που θα παρέχει προστασία μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στην ετοιμασία του προαναφερόμενου μηχανισμού αλλά και στα εισοδηματικά και καταναλωτικά κριτήρια των ομάδων του πληθυσμού που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται υπέρμετρα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να κρατήσει για όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

4. Αναστολή πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και πληρωμής ΥΚΩ για βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.

Επίσης με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.