Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εννεαμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

05/01/2022, 21:05
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εννεαμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Σημαντική μείωση κατέγραψε τον Δεκέμβριο  ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τον κλάδο μεταποίησης και τις υπηρεσίες. Η μείωση αυτή, ουσιαστικά, αντανακλά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία κα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εννεαμήνου. 

Βασική αιτία της αρνητικής αυτής εξέλιξης είναι η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία εντείνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΙΗS Markit, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, PMI, υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο. Οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

H ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε όλη την περιοχή και ειδικά στη Γερμανία, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες, στις 49,9.
PMI_4.png

PMI2_3.JPG

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit , πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εβδομάδας ανακοινλωθηκε ότι ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 58,0 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,4 τον Νοέμβριο, στη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δέκα μηνών.

«Η επιτάχυνση που είδαμε τον Νοέμβριο δυστυχώς αποδείχτηκε βραχύβια. Εν μέσω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων της COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη επιβράδυνε τον Δεκέμβριο στο πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάρτιο”, σχολίασε ο Τζο Xέις, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο σύνθετος δείκτης με τις τιμές κόστους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο στις 74,1 μονάδες, αν και υποχώρησε από τις 76 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, με τον δείκτη των τιμών παραγωγής να παραμένει επίσης ψηλά παρά το γεγονός ότι κατέγραψε πτώση.

«Υπήρχε επίσης ελάχιστες αισιόδοξες ενδείξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό. Αν και υπήρξε μια οριακή χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υπερβολικά επικίνδυνα επίπεδα -οι αυξήσεις τόσο στο κόστος των πρώτων υλών όσο και στο κόστος παραγωγής ήταν οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί», υπογραμμίζει ο Χέις.