JP Morgan: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ή 7ετές ομόλογο

26/04/2022, 12:19
JP Morgan: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ή 7ετές ομόλογο

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ή 7ετές ομόλογο «βλέπουν» οι αναλυτές της JP Morgan, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο S&P σε κλίμακα ΒΒ+, μόλις ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει περίπου 12 δισ. ευρώ προσφορά συμβατικών ομολόγων μέσω δημοπρασιών την επόμενη εβδομάδα συν τις όποιες πιθανές κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων. Οι συμβατικές δημοπρασίες είναι προγραμματισμένες για Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία και πιθανές κοινοπρακτικές εκδόσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι το 10ετές της Φινλανδίας και μια έκδοση 5 ή 7 ετών για την Ελλάδα.

Ελαφρώς χαμηλότερα τα spreads

Η JP Morgan αναφορικά με τα spreads των ελληνικών δεκαετών με τα γερμανικά δεκαετή εκτιμά πως θα κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σε σχέση με την τρέχουσα διαφορά των 201 μονάδων βάσης. Για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο φέτος, «βλέπει» το spread στις 170 μ.β. και στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο φέτος και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ανάπτυξη 5,2% το 2022 και χρέος στο 197% του ΑΕΠ

Οι αναλυτές διατηρούν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία. Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ παραμένει στα 184 δισ. ευρώ το 2022 με ανάπτυξη 5,2% φέτος, έλλειμμα στο 3,9% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 197% και η ανεργία στο 15,8%.