Ελλάδα 2.0: Δεύτερο αίτημα στην ΕΕ για επιπλέον 3,56 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

30/09/2022, 13:34
Ελλάδα 2.0: Δεύτερο αίτημα στην ΕΕ για επιπλέον 3,56 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Πρόκειται για πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης

Η Ελλάδα υποβάλλει σήμερα στην ΕΕ το δεύτερο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Πρόκειται για πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης, «γιατί πέρα από τα 25 ορόσημα που αφορούσαν το δεύτερο αίτημα, φέραμε εις πέρας και τρία ορόσημα για τα δάνεια που έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς ζητάμε νωρίτερα 1,8 δισ. επιπλέον που αφορούν τα δάνεια».

Αυτό είναι πολύ σημαντικό μήνυμα και προς τις αγορές και για την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος, δήλωσε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που πραγματοποιείται παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκου Μαντζούφα. Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην ΕΕ που υποβάλλει δεύτερο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης και η πρώτη χώρα της ΕΕ που υποβάλλει νωρίτερα αίτημα λόγω εκπλήρωσης οροσήμων.

Μέχρι σήμερα στο σκέλος των επιδοτήσεων η συνολική απορρόφηση φτάνει 1,65 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουν ενταχθεί 372 έργα, προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, για έργα όπως το Εξοικονομώ, αναβάθμιση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, μικροδορυφόροι κλπ.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 6,82 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,53 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, 2,83 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών. Συνολικά έχουν συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ με μεσοταθμικό επιτόκιο 0,90% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 10 έτη.