ΕΕ: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για τις υψηλές τιμές ενέργειας

30/09/2022, 13:39
ΕΕ: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για τις υψηλές τιμές ενέργειας

To μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Στην εξομάλυνση της κρίσης του φυσικού αερίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο στόχος για υποχρεωτική μείωση 5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει απογοήτευση στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχουν ληφθεί περισσότερα μέτρα την ώρα που οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αυξάνονται.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, τα κράτη άρχισαν το πρωί της Παρασκευής συνομιλίες για την επόμενη δέσμη ευρωπαϊκών μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Πολλές χώρες επιθυμούν ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, αν και άλλες και κυρίως η Γερμανία, παραμένουν αντίθετες.

Νωρίτερα, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε στις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, να μην εκμεταλλευτούν την εκτίναξη των τιμών σε βάρος της Ευρώπης.

«Καλώ την ΕΕ να εργαστεί για μια διαφορετική διαπραγματευτική θέση με τα κράτη που προμηθεύουν φυσικό αέριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Διότι σε αυτή την κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση και η εταιρική σχέση δεν μπορεί να σημαίνει εκμετάλλευση».