Χρ. Σταϊκούρας: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης παρά το δυσμενές περιβάλλον

04/10/2022, 15:26
Χρ. Σταϊκούρας: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης παρά το δυσμενές περιβάλλον

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», τόνισε ότι «εάν στην Ευρώπη επαληθευτούν τα σενάρια για υφεσιακή πορεία στην οικονομία, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η χώρα βαδίζει σωστά, έχει χτίσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία την τελευταία τριετία, το καράβι πηγαίνει σε ασφαλές λιμάνι, αλλά τα μποφόρ αυτήν την περίοδο είναι πολλά και πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι με ασφάλεια».

Παράλληλα, εκτίμησε, σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρώπη, ότι «θα επηρεαστεί ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην χώρα μας».

«Με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε, η Ελλάδα εκτιμώ ότι και στο δυσμενές σενάριο δεν θα επιστρέψει σε ύφεση για όλο το 2023. Έχουμε πει 5,3% φέτος ανάπτυξη και 2,1% του χρόνου. Μην το προσπερνάμε αυτό. Έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ επενδύσεων, αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων, μείωση της ανεργίας, αύξηση των καταθέσεων στα νοικοκυριά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουμε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 35% φέτος σε σχέση με πέρσι. Άρα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις στην οικονομία στην μεγάλη εικόνα, που όμως αφορά και νοικοκυριά και έχουμε πράγματι τις δυσκολίες του πληθωρισμού που είναι πολύ έντονες και ως πολιτεία παίρνουμε αυτά τα 13 δις μέτρα για να καλύψουμε αυτό το κενό και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη» συμπλήρωσε.

Κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα συζητήθηκε σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κρίση, το δημοσιονομικό πλαίσιο, πώς αυτό θα δημιουργηθεί για τους προϋπολογισμούς που καταρτίζονται και κατατίθενται για το 2023. «Αναγνωρίζεται από την μια πλευρά η θετική διάσταση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μείωση της ανεργίας αλλά επίσης αναγνωρίζεται ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη και έχει μεγαλύτερη ένταση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια από το σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής τόση όμως ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα περισσότερο πληθωριστικές τάσεις που οδηγούν την νομισματική πολιτική να αυξάνει διαρκώς τα επιτόκια εις βάρος της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μη μόνιμα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αυτό ήταν το κείμενο συμπερασμάτων που υπογράψαμε όλοι οι ΥΠΟΙΚ» προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον προϋπολογισμό

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με την κριτική ότι ήταν ένας αισιόδοξος προϋπολογισμός, πως επί τρία χρόνια το ΥΠΟΙΚ κάνει πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις. «Κάθε χρονιά οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι υψηλότεροι από αυτό που εκτιμούμε. Συνεπώς αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ο ρεαλισμός των βασικών εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ. Αν μου πείτε πόσο έξω πέσαμε στον πληθωρισμό θα πω ότι αντίστοιχα μεγέθη είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και έπεσαν πολύ έξω σε έναν χρόνο. Άρα στους παράγοντες τους αστάθμητους που έχουν να κάνουν με εξωγενείς κρίσεις, προφανώς υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα και εκεί όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση με μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Στα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουμε αποδείξει τρία χρόνια ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί. Πιθανόν με τα σημερινά δεδομένα οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης να είναι και πάλι συντηρητικοί. Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει για υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης. Πρωτογενές έλλειμμα εκτιμούμε φέτος και επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου. Η Ελλάδα το 2020, το 2021 και το 2022 έχει δαπάνες περισσότερες από έσοδα άρα έρχεται το ταμείο της χώρας να καλύψει αυτή την διαφορά, του οποίου τα ταμειακά διαθέσιμα χτίστηκαν με πολύ μεγάλη σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα την τελευταία διετία με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί πολύ το κόστος δανεισμού, η χώρα να μπορεί να αντέχει την επόμενη διετία καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τους πόρους που έχει δημιουργήσει».

Σχετικά με την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το σχήμα που έχει εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και μετά έχει μια γενναία επιδότηση κυρίως των φυσικών προσώπων, αλλά το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού είναι το 1/10.

«Για παράδειγμα, στον τελευταίο μήνα επιδοτήσεων που είναι 1,2 δις. ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα συμβάλει με 100 εκατ. Θα συνεχιστεί και το 2023. Αυτό είναι το δημοσιονομικό μέγεθος. Το άλλο κομμάτι είναι η συμβολή των υπερκερδών των εταιρειών που μπαίνουν στο ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και ουσιαστικά οδηγούνται στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο και κάθε μήνα» δήλωσε. Μάλιστα προσέθεσε πως αυτός ο μηχανισμός αντιγράφεται και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης όπως είναι η Γερμανία «και σε σχετική έκθεση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η Ελλάδα είναι η χώρα που παίρνει το μεγαλύτερο ποσό από τα υπερκέρδη των εταιρειών και τα επιστρέφει στην κοινωνία». «Από τα 13 δις περίπου που είναι η στήριξη της κοινωνίας το 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός συμβάλλει με ένα μέγεθος της τάξης περίπου των 4,5 δις ευρώ. Όλα τα άλλα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών» ανέφερε.

Σε ερώτηση για αν υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση φόρων σε αγαθά, είδη διατροφής και καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως για όποια πρόσθετη επιλογή θα πρέπει να βρεθεί και το δημοσιονομικό ισοδύναμο. Επιπλέον, προσέθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όποιο μέτρο υλοποιήσουμε θα πρέπει να καταλήγει στον καταναλωτή και να μην χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ακόμη, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως πρέπει να βλέπει κανείς και την εικόνα της πραγματικότητας όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η Ελλάδα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, θέλει διπλή προσοχή η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.