S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους

08/02/2023, 16:40
S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους

Η S&P Global Market Intelligence προειδοποιεί ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά εξασθένησης του επενδυτικού περιβάλλοντος, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης

Δυναμικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες περιμένει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2023 η S&P, με την αύξηση του κόστους ζωής να αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα βγουν στους δρόμους. Ανάμεσα στις χώρες όπου ο οίκος αξιολόγησης περιμένει κοινωνικές εντάσεις είναι η Ελλάδα, λόγω και των εκλογών, με τους αναλυτές του να θυμίζουν ότι οι διαμαρτυρίες στη χώρα συχνά καταλήγουν σε καταστροφές περιουσιών.

Η S&P Global Market Intelligence προειδοποιεί ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά εξασθένησης του επενδυτικού περιβάλλοντος, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης περιμένει διαδηλώσεις με οικονομικά κίνητρα, σε συνδυασμό με γενικές ή κλαδικές απεργίες. «Αυτές οι διαμαρτυρίες, όπως είδαμε στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα το 2022, μπορεί να προσελκύσουν έως και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους», σημειώνουν οι αναλυτές.

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα-1

Η S&P περιμένει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες θα σημειωθούν σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων, κατά τις περιόδους διαπραγματεύσεων για τους μισθούς αλλά και αφότου τα κοινοβούλια ανοίξουν ξανά, μετά το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι οι κοινωνικές εντάσεις αναμένεται να φουντώσουν τον Σεπτέμβριο.

Όλα θα κριθούν στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, καθώς από την προσφορά και τις τιμές της ενέργειας θα εξαρτηθεί η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Έτσι, οι αναλυτές τονίζουν πως εάν οι ευρωπαϊκές χώρες καταφέρουν να αποφύγουν τις ελλείψεις φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές, τότε οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την εσωτερική σταθερότητα.

Άλλωστε, καθώς η κάθε κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το δικό της σχέδιο για την ενεργειακή κρίση, ο σχηματισμός ενός ενιαίου και συντονισμένου κινήματος διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στην Ευρώπη φαίνεται απίθανος.

Οι εκλογές

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες για επίμαχα εσωτερικά θέματα, όπως είναι η μετανάστευση, και σε χώρες με αδύναμες κυβερνήσεις αναμένεται να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της χρονιάς.

Ειδικότερα, ακροδεξιές ομάδες αναμένεται να προκαλέσουν διαμαρτυρίες για τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών, τόσο από την Ουκρανία όσο και από τα μη ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός Ουκρανών προσφύγων (Πολωνία, Γερμανία και Σλοβακία).

Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρίες που υποκινούνται από την αντιπολίτευση αναμένονται περισσότερο σε χώρες με εύθραυστες κυβερνήσεις και στις χώρες που διανύουν εκλογική χρονιά, όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ισπανία.

Οι ζημιές σε περιουσίες θα είναι μεγαλύτερες στις χώρες όπου συχνά ξεσπούν εξεγέρσεις και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αντι-διαδηλωτών και αστυνομίας, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία.

Οι διαμαρτυρίες σε αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, συχνά οδηγούν σε καταστροφές περιουσιών, μέσω βανδαλισμού και εμπρησμού, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Κροατία, οι διαδηλώσεις συνήθως παραμένουν ειρηνικές, ακόμα και όταν συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός

H S&P εκτιμά ότι και οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος θα συνεχίσουν τη δράση τους, θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι ομάδες αυτές αναμένεται να κινητοποιήσουν μεγάλα πλήθη σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο.