DBRS: Η ισχυρή πλειοψηφία ΝΔ μπορεί να φέρει αναβάθμιση για την Ελλάδα

23/05/2023, 17:33
DBRS: Η ισχυρή πλειοψηφία ΝΔ μπορεί να φέρει αναβάθμιση για την Ελλάδα

Η ισχυρή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση

Η ισχυρή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, εκτιμά η DBRS, στον απόηχο των εκλογών (21/5)

Eάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ, εξέλιξη η οποία θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα, εξηγούν οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης.

Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, σημειώνει η DBRS.

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (υψηλή) με σταθερό outlook.

Σύμφωνα με την DBRS:

— Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει σημαντικό προβάδισμα στο συστημικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

— Η πιθανή επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας από τη ΝΔ σε αναμενόμενες δεύτερες εκλογές τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει πολιτική σταθερότητα και θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

— Θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

“Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη”, αναφέρει η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings.

“Παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τις προσδοκίες φέτος”, σημειώνει.