Τo "ρολόϊ της αποκάλυψης" στα 100 δεύτερα πριν την καταστροφή

28/01/2021, 14:18
Τo

Μετά από ένα χρόνο που έχει στιγματιστεί από την πανδημία COVID-19 και τον διαρκή φόβο για την πυρηνική απειλή και την κλιματική αλλαγή, το συμβολικό ρολόι Doomsday, γνωστό και ως «Ρολόι της Αποκάλυψης», παραμένει κολλημένο στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το πιο κοντινό σημείο στην καταστροφή του πλανήτη.

«Η φονική και τρομακτική πανδημία της Covid-1 αποτελεί μία ιστορική προειδοποιητική βολή, ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις απειλές των πυρηνικών όπλων και της κλιματικής αλλαγής, που θα μπορούσαν πραγματικά να βάλουν τέλος στον πολιτισμό», επισημαίνει, στο δελτίο τύπου, η Ρέιτσελ Μπρόνσον, γενική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Bulletin of the Atomic Scientists, που είναι υπεύθυνη για αυτό το συμβολικό ρολόι, το οποίο δημιουργήθηκε το 1947.

Από το 1947, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσαρμόζει κάθε χρόνο τη συμβολική του ετήσια πρόβλεψη, η οποία «μεταφέρει πόσο κοντά είμαστε κοντά στην καταστροφή του πολιτισμού μας.

Το 2020, το ρολόι ρυθμίστηκε στα 100 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα, το πλησιέστερο που είχε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Έκτοτε οι δείκτες παραμένουν στην ίδια θέση.