Σκοπιανό: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ζάεφ

16/04/2018, 11:16
zaev

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι τα Σκόπια δεν θέλουν ούτε αλλαγή του Συντάγματος τους ούτε ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο 24/7, έκανε λόγο για δικαίωση της ΝΔ όσον αφορά το Σκοπιανό ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος αφού διερωτήθηκε τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απάντηση.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τ/σ “ TV 24”, σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και πΓΔΜ δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό. Επισήμανε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήσης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Είναι πράγματι ένα επίκαιρο ζήτημα. Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση απ’ ότι σήμερα. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος. Με πολύ ευαισθησία, προσήλωση, δημιουργικότητα για την εξεύρεση λύσης, που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά μας, αλλά προσέχοντας και τις ανάγκες της άλλης πλευράς, της Ελλάδας. Διότι ο Νίκολα και ο Νίκος, ο Ζόραν και ο Αλέξης μπορούν να συμφωνήσουν ό,τι θέλουν, αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει από τους πολίτες, από τους θεσμούς, από τα κοινοβούλια - στη “ Μακεδονία” και από δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εμείς μπορούμε να πετύχουμε μία υπέροχη λύση, η οποία να μην περάσει από την Ελλάδα ή το αντίστροφο», είπε ο Ζάεφ.