Η Άγκυρα απειλεί με απαγωγή των 8 Τούρκων αξιωματικών

05/06/2018, 10:27
tourkoi
Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα, μετά τις απειλές της Τουρκίας για απαγωγή των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ο,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Οπου και να πάνε» δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, με αφορμή την απελευθέρωση των τελευταίων τεσσάρων από τους 8 τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνταν στο ΑΤ του Ολυμπιακού Χωριού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα οργανώσει επιχείρηση για την απαγωγή τους.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τούς παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε».

Ν. Κοτζιάς: Δεν θα το επιτρέψουμε

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε άτοπες και απαράδεκτες τις δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και τη σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1.

«Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι μερίδα τούρκων πολιτικών δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι «τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό γι αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».

«Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν απ’ όλους ο Αλέξης Τσίπρας κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θ’ αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει» συμπλήρωσε.

ΝΔ: Θρασείες οι δηλώσεις της Τουρκίας

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.
«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter.