Σημίτης vs Καραμανλή Reloaded

26/11/2018, 00:23
1

Μπορεί η στοχοποίηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Σημίτη να ένωσε όλες τις τάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση στη στάση της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν ιστορικά δεδομένα και καταστάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που προέρχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η συμμαχία Γεννηματά - Σημίτη ήταν αναγκαστική καθώς το συμφέρον της παράταξης αυτό επέτασσε. Η σχέση Κώστα Σημίτη με τη Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα αόριστη. Ο πρώην πρωθυπουργός, που ήθελε να απαλλαγεί από τα μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να βγάλει από τις κυβερνήσεις του πρόσωπα με «βαριά» επίθετα. Πόσο μάλλον την κόρη του αείμνηστου Γεννηματά, ο οποίος είχε και ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά είχε διαφορετική ιδεολογική αφετηρία με τον Κώστα Σημίτη. Η υπερνομαρχία και γενικότερα η αυτοδιοίκηση ήταν μια καλή και συμφέρουσα λύση για όλους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πολύ πιο κοντά στη Φώφη Γεννηματά ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θέλησε να ενισχύσει τους κοντινούς του ανθρώπους στην ούτως ή άλλως ετερόκλητη κυβέρνησή του. Από αυτή την πρόθεση η Φώφη λόγω εκλογικού κωλύματος βγήκε για αρκετό καιρό από την κεντρική σκηνή. Τα χρόνια πέρασαν, η Φώφη στήριξε το μνημόνιο όπως και τα υπόλοιπα μνημόνια των επόμενων κυβερνήσεων.
Το 2015 ήρθε σε συνεννόηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ώστε να λάβει το κόμμα, το οποίο είχε φθαρεί βάναυσα από την κυβερνησιμότητα της εποχής 2012-2015. Οι σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ποτέ δεν ήταν καλές. Η Φώφη, πάντα αισθανόταν μεγάλη την πολιτική σκιά του Βαγγέλη ενώ το περιβάλλον της θεωρούσε ότι ο ίδιος ήθελε να έχει ένα άτυπο ρόλο ρυθμιστή των πραγμάτων στο κόμμα παρόλο που είχε αποχωρήσει. Εν τέλει, το εγχείρημα την ομαδοποίησης των κομμάτων στην Κεντροαριστερά έφερε το ΔΗΣΥ και αργότερα το ΚΙΝΑΛ.

Αυτή την εποχή η Φώφη Γεννηματά, μετά από ένα κύκλο εσωστρέφειας που έκλεισε, προσπαθεί να φέρει το κόμμα σε τροχιά διψήφιου αποτελέσματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές και τουλάχιστον τα εσωκομματικά μέτωπα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Η υπεράσπιση της περιόδου Σημίτη ήταν μονόδρομος ανεξαρτήτως διαπροσωπικών σχέσεων. Λένε πολλοί ότι ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου να είχε άλλη άποψη, που ρίχνει ματιές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα άφηνε ποτέ να εκδηλωθεί μία τέτοια τάση και να παρθεί απόφαση αποστάσεων από την κυβέρνηση Σημίτη. Άλλωστε, οι περισσότεροι όπως και ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπουργοί του.

Αφού λοιπόν επήλθε μία εσωκομματική συναίνεση, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. χάραξαν μία κομματική γραμμή ότι επιχειρείται πολιτική εξόντωση κάποιων προσώπων που ανήκουν στην παράταξη και πείστηκαν ότι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση. Γιαυτό και έβαλαν στο επίκεντρο της την περίοδο Καραμανλή και ειδικά τις περιπτώσεις Προκόπη Παυλόπουλου, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Μαρκογιαννάκη με το σκεπτικό ότι και αυτοί χειρίστηκαν την εξεταζόμενη υπόθεση του C4I. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες άνοιξαν οι λογαριασμοί Σημίτη και άλλων υπουργών (Μαλέσιος, Χρυσοχοΐδης, κ.ά.) σχετικά με την υπόθεση. Όλα αυτά μόνο τυχαία δεν ήταν και βέβαια τα αναλύσαμε την περασμένη εβδομάδα στο κείμενο υπό τον τίτλο «Γιατί ο Τσίπρας κυνηγάει τον Σημίτη».

Η μάχη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Βεβαίως, όπως είναι φυσικό, το μυαλό αρκετών πάει και σε μελλοντικό χρόνο. Καραμανλής - Σημίτης προβάλλουν για τη στιγμή αυτή ως τα απόλυτα φαβορί για να τεθούν σε τροχιά Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι δύο πολιτικοί παράγοντες με αρκετές προτιμήσεις αλλά και έχθρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει ένα κανάλι επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή και βασικούς του υποστηρικτές, ενώ ο Κώστας Σημίτης έχει αρκετές συμπάθειες στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει πλέον ολομέτωπη επίθεση στον παράγοντα Καραμανλή και για το ζήτημα της ένταξης στα μνημόνια. Είναι μία πολιτική που ικανοποιεί τον Γιώργο Παπανδρέου απέναντι σε ό,τι του καταλογίζουν για το Καστελόριζο και το ΔΝΤ. Όπως ομολογούν πολιτικοί παρατηρητές το επόμενο διάστημα θα δούμε μάχες επί μαχών για το ηθικό ανάστημα των παρατάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νέο… χτύπημα με τα θέματα της υγείας σε 5 μεγαλοστελέχη της Ν.Δ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει βάλει στο στόχαστρο καραμανλικούς υπουργούς, ενώ δεν είναι τυχαίο που σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στοχοποίησε 4 πολιτικούς του αντιπάλους με την υπόσχεση ότι θα τους στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο. Μίλησε για τους Τσίπρα, Καμμένο, Πολάκη, Παπαγγελόπουλο με τον δεύτερο και τον τελευταίο να είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Κώστα Καραμανλή…