ΣΥΡΙΖΑ: Το 1 δισ. φέρνει παροχολογία και... σκανδαλολογία

07/04/2019, 20:51
Alexis Tsipras; conference; meeting; speech; syriza; Αλέξης Τσίπρας; ΣΥΡΙΖΑ; Σύριζα; ομιλία; συνάντηση;

Το προεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει ότι ο δρόμος που οδηγεί στις κάλπες της 26ης Μαΐου είναι στρωμένος με σκανδαλολογία και παροχολογία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα μπρα ντε φερ αναφορικά με τα σκάνδαλα που αποκαλύπτει η κάθε πλευρά, με τη Ν.Δ. να φέρνει το θέμα Πετσίτη στη δημοσιότητα διαρκώς και να θέτει ερωτήματα που αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το θέμα με τα δάνεια των κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ρυθμίζει και αυτός τα κομματικά του δάνεια… Στο μεταξύ, οι πληροφορίες θέλουν τις επόμενες ημέρες να ανακινείται και το θέμα της Νοβάρτις. Αλλά έχει ξεφουσκώσει.

Tου Περικλή Σωτηρίου

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν την είσπραξη του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν την επίσημη προεκλογική τους παροχολογία. Στο τραπέζι έχουν μπει οι συντάξεις χηρείας τις οποίες θέλει τώρα να αυξήσει, επιδόματα και άλλα φιλολαϊκά μέτρα τα οποία, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα πείσουν το ακροατήριο. Ήδη η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της εταιρείας RASS. Στην πρόθεση ψήφου η έρευνα χωρίς αναγωγή αποτιμά τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις 9,1 μονάδες, εμπεριέχει δε τις αντιδράσεις για το Μακεδονικό, τον απόηχο των γεγονότων στις παρελάσεις της οργής, αλλά και τις εξαγγελίες για δώρα και επιδόματα καθώς και τις αντιδράσεις από την έξοδο της χώρας στις αγορές. Παρόμοια ευρήματα παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες εταιρείες για τις ευρωεκλογές αλλά και την περίπτωση των πρόωρων εθνικών εκλογών. Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά να υπερβαίνει τις 10 μονάδες και να ακουμπάει τις 15 και υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις που διατηρούν το προβάδισμα της ΝΔ στις 7 μονάδες. Ο χρόνος μέχρι τη συνταγματική εκπνοή της κυβέρνησης φαίνεται να μην επαρκεί για την αλλαγή του κλίματος.

Επίσης, όσο και αν επιμένει η κυβέρνηση να επικοινωνεί το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και το Μακεδονικό ευρύτερα, τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά. Στο Μαξίμου, όμως, βλέπουν με θετικό πρόσημο το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια κάνοντας λόγο για μια νέα αρχή στις παγωμένες επί χρόνια σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η χώρα αποκτά έναν νέο στρατηγικό σύμμαχο που μπορεί να αποτελέσει τη δίοδο προς την κεντρική βαλκανική.
Το κυβερνών κόμμα εκτιμά επίσης ότι αναβαθμίζεται η οικονομική συνεργασία μέσα από αυτή την προσέγγιση των δύο χωρών όπως επίσης και η αμυντική συνεργασία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μετά την επίσκεψη οριστικοποιείται η συμφωνία για τα βιβλία και τους χάρτες, καθώς ήταν ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Έλληνες με ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως επίσης διανοίγεται προοπτική για να βρεθεί κοινός τόπος σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαφημίσεις των προϊόντων αλλά και τον τουρισμό. Μένει να δούμε αν τα δύο αρνητικά σημεία που εξέπεμπε η αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα, που ήταν η εθνότητα και η γλώσσα, θα υποσκελιστούν από το οικονομικό σκέλος το οποίο εκπροσωπήθηκε με πολυπληθή επιχειρηματική ομάδα.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το κυβερνητικό στρατόπεδο βάζει φουλ τις μηχανές ενόψει των ευρωεκλογών ενεργοποιώντας όλες τις πιθανές συμμαχίες μέχρι τον Μάιο. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην ανοιχτή Πανελλαδική Συνάντηση για την προοδευτική συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου στις έξι το απόγευμα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα ονόματα των υποψηφίων που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και όχι στην εκδήλωση της 6ης Απριλίου, όπως είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα. Κυβερνητικά στελέχη στο μεταξύ επιμένουν να διαχωρίζουν τις εθνικές εκλογές από τις κάλπες του Μαΐου αν και η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.Το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ακόμα τέσσερα ονόματα υποψηφίων για τις ευρωκάλπες, ενώ απομένουν πλέον τρεις υποψηφιότητες για να κλείσει το ψηφοδέλτιο τους οποίους θα μάθουμε σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα.