Α. Πελώνη: «Παράθυρο» και για νέα παράταση του lockdown

01/03/2021, 13:43
Α. Πελώνη: «Παράθυρο» και για νέα παράταση του lockdown

Δεν απέκλεισε τη νέα παράταση του lockdown η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς, βήμα-βήμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα αποκλιμακωθούν κρούσματα και ΜΕΘ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και την οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής από τον κορωνοϊό, είναι ασφυκτική, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φθάνει στο 84%, ενώ η Επιτροπή Επιδημιολόγων εκτιμά ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για την επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς.

Η κα Πελώνη σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και την πορεία των εμβολιασμών, παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς - ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας - στους εμβολιασμούς κι αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας, καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί» είπε.

Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων, μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού, εξήγησε.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στην πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που, όπως είπε, «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας "πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών" και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Στην ίδια κατεύθυνση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι "όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού'', προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.