Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που θέλει τον διχασμό

12/03/2021, 12:06
Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που θέλει τον διχασμό

«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας, και για τη δική μου διακυβέρνηση και για τη δική σας» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της απάντησής του στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αστυνομική βία. Παράλληλα εξήγγελε ότι θα μπουν κάμερες πάνω στις στολές όλων των αστυνομικών με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας αλλά και τα κατασκευασμένα γεγονότα.

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε:

«Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

«Η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζεται στην χώρα μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό». Ωστόσο, «μέχρι να έρθει, οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή».

«Ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορονοϊος - Σε αυτές τις περιστάσεις οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από την δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε - συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορονοιού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε στη συνέχεια της απάντησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και εξήγησε πως «ήδη διερευνάται και ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται», συμπλήρωσε.

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Ελληνική Αστυνομία. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε στη συνέχεια και ανέφερε «Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στην διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» συμπλήρωσε.

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» ρώτησε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ενισχύουμε ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια περιστατικά» και αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, είπε «ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας».