.Επίθεση Τσίπρα για Νοσοκομεία, Ελληνικό Χρυσό

18/03/2021, 03:01
.Επίθεση Τσίπρα για Νοσοκομεία, Ελληνικό Χρυσό

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,κατηγορώντας την πως βρίσκεται «σε κατάσταση πανικού και εκπέμπει εικόνα απόλυτης παράλυσης». Μιλώντας στη Βουλή, για το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχθεί τις ευθύνες της αντί να αναζητά επικοινωνιακούς δρόμους για να ξεφύγει.

Χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, κάνοντας λόγο για «στάδιο κατάρρευσης» και αναφέροντας ότι οι υγειονομικοί περνούν συγκλονιστικές στιγμές, «έχοντας βρεθεί στο τεράστιο δίλημμα να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους δώσουν την ευκαιρία να παλέψουν για να διατηρήσουν τη ζωή τους, καθώς έχει κρασάρει το σύστημα και πάνω από 130 συμπολίτες μας βρίσκονται προχείρως διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, στις λίστες του ΕΚΑΒ, περιμένοντας αν και πού θα αδειάσει κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ».

«Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί όσο κι αν θέλετε», είπε απεθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη και συνέχισε λέγοντας ότι «ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για τους ασθενείς Covid-19 ούτε για τους υπόλοιπους ασθενείς που χρειάζονται».

«Έπειτα από πέντε μήνες lockdown οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600 και ο βαθμός θετικότητας στα 12.459 τεστ που έγιναν χτες, ήταν 12,3%, ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι στα 20.000 τεστ θα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα πρόσθεσε.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «οι παλινωδίες για το πότε θα συνερχόταν η Επιτροπή για να ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης, δεν δείχνει εικόνα κυβέρνησης που ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται».

«Προ εβδομάδας από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι τα έκαναν εξαιρετικά όλα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί;», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δημιουργική στατιστική στο θέμα των κλινών ΜΕΘ». «Ενώ λένε πως έχουν φτάσει τις 1.200-1.300 κλίνες, μόνο 200-250 κλίνες έχετε εντάξει στα δημόσια νοσοκομεία», είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 438 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ και παρέδωσε 568. Είπε ότι η ΝΔ από τον Ιούλιο 2019 έως την πανδημία, είχε μειώσει κατά 19 τις ΜΕΘ και μετά χάρη στη Βουλή και τις δωρεές ιδιωτών υπήρξαν οι περίπου 250 ΜΕΘ, «αλλά εσείς αυτές τις ονομάσατε 600 εντάσσοντας στον αριθμό και κλίνες που υπήρχαν πριν αναλάβετε». Δηλαδή, είπε, 70 κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων, 260 κλίνες ιδιωτικών κλινικών «που όμως είναι άχρηστες γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό για να λειτουργήσουν, γι’ αυτό ζητάμε επίταξη και στελέχωσή τους» και 180 κλίνες -μονάδες εγκαυμάτων, μετεγχειρητικές μονάδες- σε δημόσια νοσοκομεία. «Μας κάνουν 510. Αυτά ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς τα προσθέτει στον αριθμό των κλινών που δήθεν δημιούργησε». «Δεν έχετε προσλάβει έναν μόνιμο γιατρό και έναν μόνιμο νοσηλευτή, αλλά προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς ανεκπαίδευτους να δέρνουν όποιον διαδηλώνει και προχωράτε τώρα σε 1.300 [προσλήψεις] για την πανεπιστημιακή αστυνομία», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την ώρα που η πανδημία καλπάζει, τα κυβερνητικά στελέχη «αντί να σκύβουν το κεφάλι και να δουλεύουν, οργανώνετε γλέντια και βαφτίσια γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τον κόσμο που είναι κλεισμένος στα σπίτια του». Ρώτησε τι μήνυμα στέλνεται όταν στον ΕΟΔΥ στήνεται «γλέντι τρικούβερτο» και «αντί να παραιτηθεί από ευθιξία ο κ. Αρκουμανέας, κρύβεται».

Ζήτησε απαντήσεις για τη βεβαίωση Γεωργιάδη

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση για το ζήτημα της βάπτισης «στην κορύφωση της πανδημίας, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας αναβάλουν γάμους και βαφτίσεις ή δεν μπορούν να πάνε στις κηδείες των δικών τους ανθρώπων».

«Όχι μόνο το διατυμπανίζει [σ.σ. ο Άδ. Γεωργιάδης], αλλά μας παρουσιάζει κι ένα παλιόχαρτο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει αν αυτό το χαρτί είναι αληθές ή πλαστό. «Αν είναι αληθές να μας δείξετε πόσες άλλες τέτοιες κατ’ εξαίρεση βεβαιώσεις έχετε δώσει; Αν είναι πλαστό, οφείλει ο κ. Γεωργιάδης να καταθέσει τώρα κιόλας την παραίτησή του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο υπουργός βάπτισε το παιδί του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις, προσθέτοντας πως «αν δεν ισχύει να το διαψεύσει» και τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα: ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει στην αρμοδιότητά του τη ΓΓ Εμπορίου που λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή, δηλαδή θα κληθεί ο εν λόγω πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής να ελέγξει και να είναι αδέκαστος με την υπηρεσία του κουμπάρου του».

Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, που εισερχόταν στην Ολομέλεια, του είπε: «Θα δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό ως οφείλετε, όχι σε εμένα. Και θα αποδείξετε σήμερα ότι δεν πλαστογραφήσατε έγγραφα, ότι δεν παραβιάσατε τα μέτρα που εσείς νομοθετήσατε, αλλιώς δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας κατηγορήσω, αλλά οι ψηφοφόροι σας και οι πολίτες που σήμερα στερούνται δικαιώματα που εσείς δεν στερείστε».

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Γεωργιάδης: Δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που έχει προκύψει με τη βάπτιση στην οποία έγινε νονός. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από τη Βουλή την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντούσε στα ερωτήματα που του έθεσε για το θέμα της βάπτισης.

«Περίμενα ένα πείραγμα εν είδει χιούμορ, αλλά όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φυσικά το έβαλε στα πόδια, όπως συνήθως κάνει, ενώ όταν προσβάλλεις τον άλλον επί προσωπικού δεν επιτρέπεται να φεύγεις. Είναι ζήτημα αστικής ευγένειας, την οποία προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν την έμαθε από τους γονείς του όταν έπρεπε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «γελοία επιχειρήματα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Επιχείρημα πρώτον του κ. Τσίπρα είναι ότι το έγγραφο είναι μάλλον πλαστό και μάλιστα είπε ότι αν αποδειχθεί πλαστό θα πρέπει να παραιτηθώ. Ξεκαθαρίζω ότι αν πράγματι είχα πλαστογραφήσει εκ των υστέρων τη συμμετοχή μου σε ένα παρανόμως τελεσθέν μυστήριο, όχι θα έπρεπε να παραιτηθώ από υπουργός Ανάπτυξης, θα έπρεπε να παραιτηθώ από βουλευτής και να εξαφανιστώ από την πολιτική ζωή του τόπου. Αν είναι δυνατόν ένας υπουργός να πλαστογραφεί ένα έγγραφο και να το διαφημίζει και από το twitter. Και μόνο λόγω βλακείας θα έπρεπε να παραιτηθώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η άδεια έχει δοθεί από την πολιτική προστασία με email. «Στο email φαίνεται η ημερομηνία και θα κατατεθεί σε εσάς. Και έχετε απόδειξη βεβαίωσης χρονολογίας, την 5η Μαρτίου δηλαδή του 2021. Εκτός αν μου πείτε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας μπορεί να πλαστογραφεί και τα δεδομένα της google, οπότε σε αυτή την περίπτωση μου αξίζει ένα πολύ διαφορετικό αξίωμα. Άρα, ως προς την πλαστότητα, η συζήτηση ξεκίνησε ως αστείο στο twitter, αλλά όταν φτάνει να υιοθετείται από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, γίνεται τραγικό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν είχε αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα του παιδιού, γιατί δεν ήθελε να μπλέξει την οικογένεια σε μια πολιτική διαμάχη που δεν την αφορά. «Αλλά αφού ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων, δηλαδή στον κ. Γεώργιο Κατωπόδη, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το επιχείρημά του είναι ότι πλαστογράφησε, σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, το έγγραφο για την ειδική άδεια τελέσεως του μυστήριου του παιδιού του. Μα πώς θα το πλαστογραφούσα; Αν εγώ παρουσίαζα πλαστό έγγραφο, ο πρώτος που θα έπρεπε να αντιδράσει δεν είναι αυτός που έχει πάρει την άδεια;», τόνισε προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος είναι ο κ. Κατωπόδης; Είναι επιλογή του κ. Γεωργιάδη; Ο πρόεδρος που δήθεν συμμετείχε σε αυτή την υποθετική πλαστογραφία, όπως την παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, προτάθηκε στη Βουλή για αυτή τη θέση από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα από τον κ. Σταθάκη. Η ΝΔ σε αυτή την ψηφοφορία ψήφισε λευκό και εξελέγη με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και έμεινε σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα. Φαντάζεστε να ισχυρίζεται σοβαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο άνθρωπος που επέλεξε ο ίδιος, να είναι ένας πλαστογράφος και του είχαν δώσει τη θέση ως πλαστογράφος;» συνέχισε. «Είναι προφανές ότι το έγγραφο είναι απολύτως αληθές και όπως σας είπα έχει βεβαίωση βεβαίας χρονολογίας δια του ηλεκτρονικού συστήματος που δεν χωρά κανένα ανθρώπινο χέρι. Αν ήμουν πλαστογράφος, θα είχα παραιτηθεί αμέσως», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Τσίπρας άλλαξε τον ποινικό κώδικα για να μην καταδικαστεί για πλαστογραφία ο αδελφός του»

«Τόση είναι η πραγματική ευαισθησία του κ. Τσίπρα για το αδίκημα της πλαστογραφίας, που ο ίδιος για το αδίκημα αυτό άλλαξε τον ποινικό κώδικα, για να μην καταδικαστεί ο αδελφός του επί της ουσίας για πλαστογραφία, όπως και καταδικάστηκε. Να ζητήσει παραίτηση από τον εαυτό του ο κ. Τσίπρας, που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο στη Βουλή των Ελλήνων», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Τσίπρας, συνέχισε ο κ Γεωργιάδης, χρησιμοποίησε και ένα δεύτερο επιχείρημα. «Είπε ότι υπάρχει κώλυμα στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, διότι ο κ. Κατωπόδης είναι εποπτευόμενος από εμένα – ως υπουργό Ανάπτυξης – και άρα δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι νονός του παιδιού, διότι αυτό δημιουργεί μια σχέση εξάρτησης. Είναι λυπηρό. Υπήρξε 5 χρόνια πρωθυπουργός και δεν γνωρίζει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν είναι εποπτευόμενη από τον υπουργό Ανάπτυξης. Δεν είναι κατά βάση εποπτευόμενη από κανέναν υπουργό. Υπόκειται μόνο στον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και δεν έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει σχέση εξάρτησης από εμένα», ανέφερε.

«Εγώ δεν θέλω να έχω καμία διακριτική μεταχείριση και όλα τα χρόνια όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι κάνω ελάχιστη χρήση των οποιωνδήποτε προνομίων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γονείς του παιδιού, χωρίς καμία δική μου εμπλοκή, επικαλούμενοι λόγους που δεν μπορώ να αποκαλύψω – αλλά έξυπνοι άνθρωποι είστε, καταλαβαίνετε ποιοι είναι οι σοβαροί λόγοι που μια οικογένεια επικαλείται στην Πολιτική Προστασία – κατέθεσε στην αρχή τα δημόσια έγγραφα που πιστοποιούσαν αυτούς τους λόγους. Και επειδή η βάπτιση ήταν προγραμματισμένη από πριν την απαγόρευση, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε να δώσει – όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς, μου είπε περίπου δέκα – τέτοιου είδους εξαίρεση για να γίνει το μυστήριο», υπογράμμισε και απευθυνόμενος στον κ. Βούτση είπε: «Δεν πρέπει στην πολιτική μας αντιπαράθεση να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Δεν θα γίνουμε γουρούνια, επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας βάλει στη λάσπη».

«Το μυστήριο έγινε με την παρουσία έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ιερέα. Ήταν αυτός μεγάλος κίνδυνος για τον Covid; Όχι. Είναι τεράστια υποκρισία, την ίδια μέρα που καλούσαν σε 31 διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα και δήθεν αστυνομική βία, να τους πειράζει ότι ένας πατέρας, που είχε ειδικό λόγο, έπρεπε να βαπτίσει το παιδί του και νόμιμα πήρε μια νόμιμη άδεια. Είναι αυτή κάποιου είδους διακριτική μεταχείριση που εγώ είχα κάποιο μεγάλο όφελος να γίνω νονός τη συγκεκριμένη μέρα και έπρεπε να παρέμβω για να γίνει αυτή η διακριτική μεταχείριση; Σας έχει παρασύρει το Twitter και το Facebook. Πληρώνετε τα λεγόμενα bots, τους ψεύτικους λογαριασμούς να πετούν λάσπη. Φτάσατε να κάνετε πολιτικό ζήτημα ένα τροχαίο δυστύχημα και προσπαθείτε να παρασύρετε όλη την Ελλάδα σε αυτό τον βόθρο, που έχετε αποφασίσει να κάνετε την Ελλάδα για να χτυπήσετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ντροπή σας! Τελικά, δεν είναι ένας ο Πολάκης. Είστε όλοι Πολάκηδες στον ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και κατέληξε: «Εύχομαι στον καθένα που μου λέει θέλω κι εγώ μια ειδική άδεια, να μην χρειαστεί να έχει τους ειδικούς λόγους για να πάρει ειδική άδεια».

Τσίπρας για τις διαδηλώσεις

Επίσης έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης και για «ανεπάρκεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη».

«Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κάνει τρία πράγματα: Υβρίζει όσους της κάνουν κριτική. Απειλεί όσους θα έπρεπε να προστατεύσει. Προκαλεί αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην έρευνα για την οποία μίλησε και κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, που μελετούσε τις επιπτώσεις στην αύξηση των κρουσμάτων από τη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι αυτή η έρευνα αφορούσε συγκεντρώσεις αρνητών των μέτρων, δηλαδή ανθρώπων χωρίς μάσκες, ενώ προσέθεσε ότι οι ερευνητές της μελέτης αναφέρουν πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις όπου οι διαδηλωτές συμμετέχουν τηρώντας σε μεγάλο βαθμό μέτρα προστασίας, δεν συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων. Είπε ότι οι «εκδηλώσεις συνωστισμού» είναι καθημερινά στο μετρό, δηλαδή σε κλειστό χώρο και πως αυτό το ρίσκο το δέχτηκε και το ανέλαβε εν πλήρη γνώση των συνεπειών ο κ. Μητσοτάκης. «Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή πρέπει να αντιληφθείτε ότι, αντί να διχάζετε και να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά, πρέπει να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από την κρίσιμη κατάσταση, να κάτσουμε όλοι μαζί έστω τώρα όπως τα κάνατε, να δούμε πώς θα σώσουμε την κατάσταση, όχι να επιτίθεστε στους πολιτικούς αντιπάλους σας», είπε.

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας και σε σχέση με το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει την εκχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να έχει καμία κυριαρχία.

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι νομίμως δυνατό να μην το αφήσουμε έτσι», τόνισε και συνέχισε κάνοντας λόγο για σύμβαση εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, για συμφωνία-σκάνδαλο εις βάρος του περιβάλλοντος και για αποικιακού τύπου παραχώρηση σε μια ξένη εταιρεία που κάνει ό,τι θέλει, πάνω από τους νόμους.

«Εμείς ως κυβέρνηση δεν κάναμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα απέναντι σε μια εταιρία που συμπεριφέρθηκε για χρόνια ως τσιφλικάς», είπε. «Πού ακούστηκε να δίνει το κράτος 800 εκατομμύρια αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη σε μια εταιρεία που έχει σωρεία προστίμων για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, [και που] στελέχη της έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για τη ρύπανση παρακείμενων περιοχών», προσέθεσε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μια σύμβαση που: «Ξεκαθαρίζει ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, είναι απολύτως ενδεικτικό και δεν τη δεσμεύει για τις θέσεις εργασίας, την εντοπιότητα και τα ανταποδοτικά οφέλη/πόροι προς τους ΟΤΑ, που θεωρεί την απεργία και τις εργασιακές διαφορές λόγους “ανωτέρας βίας” για να θέσει και το Δημόσιο κατά των εργαζομένων, που αποκαλύπτει ότι η Ελληνικός Χρυσός ψάχνει επενδυτές, άρα δεν έχει επενδυτική επάρκεια, και υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο να τη στηρίξει και να συνεργαστεί με οποιονδήποτε χρηματοδότη της εταιρείας, χωρίς να έχει άποψη περί αυτού». Μια σύμβαση που «δημιουργεί πλαίσιο προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ της εταιρείας, που δεν προβλέπει, ενώ απαιτείται, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ούτε προβλέπει την εκπόνηση και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ως όφειλε». Μια σύμβαση που «δεσμεύει και δένει τα χέρια του ελληνικού Δημοσίου το οποίο δεν θα μπορεί να θέσει όρους που δημιουργούν “οικονομικά βάρη” στην Ελληνικός Χρυσός για τη συμμόρφωση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος». Που επίσης «δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσλάβει περιβαλλοντικό ελεγκτή της αρεσκείας της για να την “ελέγχει”, χωρίς τη γνωμοδότηση του οποίου δεν θα μπορεί να εκδοθεί καμία διοικητική πράξη εκ μέρους του Δημοσίου». Μια σύμβαση που «προχωρά σε λιμενική εγκατάσταση αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι μοναδικός της σκοπός είναι η εξαγωγή συμπυκνωμάτων στο εξωτερικό ενώ παραχωρεί δωρεάν δικαιώματα αιγιαλού και νομιμοποιεί αυθαίρετα στη ζώνη αιγιαλού παρότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στη νομοθεσία».