Α. Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

19/04/2021, 15:48
Α. Πελώνη: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Οι αποφάσεις και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα αναμένονται εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία από την επιτροπή των ειδικών ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Επισήμανε ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα δεδομένα, και τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την τελική απόφαση.

«Αυτό έχει αποδειχθεί όλες τις φορές στο παρελθόν και θεωρώ ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη είναι ανεπιτυχής, προσβάλει τους επιστήμονες και προσβάλει και την πραγματικότητα» είπε σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή όπου η κυβέρνηση είχε θέσει το ερώτημα για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των εμπορικών κέντρων, η εισήγηση της επιτροπής ήταν αρνητική.

Για τη στάση της αστυνομίας στα κορονοπάρτι η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση».

«Μια παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι 1.000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού και ακόμη και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες, μέσα σε αυτά τα πάρτι, που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση με την αστυνομία» είπε και έκανε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ» τόνισε και σημείωσε ότι θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις. Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής θα πολιτικοποιούσε μια συζήτηση που είναι αμιγώς επιστημονική και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν εντός της επιτροπής την ανεξάρτητη επιστημονικής τους άποψη.

Σε ερώτηση για την μετακίνηση των τουριστών και το εάν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους Έλληνες πολίτες η κ. Πελώνη τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πιλοτικό άνοιγμα είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με PCR test 72 ωρών σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών. Θα επαναλάβω ότι δεν αφορά μετακινήσει εντός της χώρας, αφορά συγκεκριμένα αεροδρόμια, απευθείας μετακινήσεις των ξένων επισκεπτών στον προορισμό τους και θα επαναλάβω ότι όλοι οι ξένοι επισκέπτες υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς και στα ίδια πρωτόκολλα που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες» σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό.