EUMED 9: Προστασία της ειρήνης και της Μεσογείου

17/09/2021, 23:27
EUMED 9: Προστασία της ειρήνης και της Μεσογείου

Τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9.

Διαβάστε εδώ την κοινή διακήρυξη των ηγετών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθώς ο κίνδυνος είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η άμυνά μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που άνοιξε τη Συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε πως θεμελιώδης προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας την εφαρμογή της οποίας μάλιστα όπως είπε «οι χώρες μας όχι απλά απαιτούν αλλά και εγγυώνται».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Με ξεχωριστή χαρά υποδέχομαι σήμερα, στην Αθήνα, τους επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως και τον υπουργό Εξωτερικών που εκπροσωπεί τον φίλο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας. Και για πρώτη φορά, μάλιστα, συμμετέχουν και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η 8η Σύνοδος λοιπόν του MED 9, όπως ονομάζεται από εδώ και στο εξής, είναι γεγονός. Και με τα συμπεράσματά της να καθρεφτίζονται και στο χώρο που σήμερα μας φιλοξενεί. Ένα εμβληματικό τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας, έτοιμης να αναμετρηθεί με το μέλλον, πάντα όμως κάτω από την αύρα της αιώνιας πυξίδας μας, της Ακρόπολης, και δίπλα στο κύμα της θάλασσας που μας ενώνει όλους, τη Μεσόγειο.

Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για απλούς συμβολισμούς αλλά για κρίσιμες αντιστίξεις στα πραγματικά ζητούμενα της συγκυρίας. Γιατί στην πόλη όπου γεννήθηκε, η Δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού. Ενώ η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων και της ευημερίας, μάς ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια γύρω της, αλλά και την ίδια την ισορροπία στο οικοσύστημα που ζει στα νερά της».

Εξήγησε ότι «ακριβώς γι’ αυτό και η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα μας το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη σχετική συζήτηση, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει το θέμα και που απασχολεί συνολικά τα κράτη-μέλη της Ένωσής μας».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού, που χτύπησαν ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο, δεν άφησαν τελικά αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα. Την ίδια ώρα βέβαια που ο ευρωπαϊκός Βορράς δοκιμαζόταν από θανατηφόρες πλημμύρες. Είναι η καλύτερη απόδειξη, η ισχυρότερη απόδειξη, ότι η περιβαλλοντική κρίση μάς αφορά όλους. Είναι και ένα σήμα συναγερμού ότι αυτή αποβιβάστηκε ήδη στις ακτές μας.

Και καθώς ο κίνδυνος είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η άμυνά μας. Οι κατευθύνσεις που δίνει, λοιπόν, η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον, που προσυπογράψαμε, σήμερα είναι σαφείς. Συντονιζόμαστε οι εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας».

Με σαφείς αναφορές στη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «Διεκδικούμε -και συμφωνήσαμε σε αυτό- έναν ισχυρότερο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης. Προωθούμε, προφανώς, τους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις σε ήπιες πηγές ενέργειας, την προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση και -όπως συζητήσαμε και με τον φίλο Εμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία- από την υπεραλίευση».

Έκανε όμως και ειδική αναφορά στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε και από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις τελικά στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «τα νέα στοιχήματα δεν επισκιάζουν, ωστόσο, τις παλιές προκλήσεις. Και από αυτές που εξετάσαμε επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να επισημάνω μόνο ορισμένες.

Θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας, όλες, έχουν υπογράψει και τιμούν. Και την εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.

Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την ‘Αγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.

Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία».

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Είναι προβλήματα που θέτουν, πια, επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι μία επιλογή που, προφανώς, προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλει, πλέον, ως αδήριτος στόχος και για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.

Η πολιτική μας διακήρυξη είναι επίσης ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους. Είναι κάτι που παραβιάζει, προφανώς, τα δικαιώματα του ανθρώπου, ένα ζήτημα το οποίο αποκτά όμως νέα χαρακτηριστικά στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Συνεπώς, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο σημείο αυτό πως «Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015».

Και πρόσθεσε: «Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων ήταν και αυτό θέμα στην ατζέντα μας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει όμως ούτε ατομική ευημερία χωρίς ασφαλείς και ακμαίους πολίτες.

Συνεπώς, η μετά Covid εποχή απαιτεί σταθερό βηματισμό, τόσο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας όσο και σε εκείνο της οικονομίας. Σχετικά με το πρώτο χαιρετήσαμε την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική και δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο κίνδυνος σε όλες τις χώρες μας περιορίζεται πρωτίστως στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα επιμείνουμε σε αυτήν, θα επιμείνουμε να κερδίσουμε την μάχη της πειθούς, γιατί η πρόκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας παραμένει πανευρωπαϊκή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, νομίζω ότι κοινή μας θέση είναι ότι η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν για ακόμα μια φορά στις χώρες μας. Πολύ περισσότερο όταν όλες οι χώρες του μεσογειακού Νότου -από τις πρώτες και η Ελλάδα- έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Το άμεσο στοίχημα, λοιπόν, είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. ‘Αλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του με την εξής παρατήρηση: «Ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της.

Ο ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ, ανέφερε “dans son paysage physique comme dans son paysage humain, la Méditerranée hétéroclite se présente dans nos souvenirs comme une image cohérente, comme un système où tout se mélange et se recompose en une unité originale” (“στο φυσικό όπως και στο ανθρώπινο τοπίο της, η ποικιλόμορφη Μεσόγειος εμφανίζεται στις αναμνήσεις μας ως μια συνεκτική εικόνα, ως ένα σύστημα όπου όλα συγχέονται και ανασυντίθενται σε μια αυθεντική ενότητα”).

Ενώ ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ το 1963, τόνιζε ότι “σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας χρειάζεται τους άλλους”.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα λόγια αυτών των δύο σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, την ανάγκη για δημιουργική σύνθεση λοιπόν που προκύπτει από την κοινή δράση, νομίζω πως θα βρούμε το δρόμο που αξίζουν οι χώρες μας, η Μεσόγειος και η Ευρώπη την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Γιάνεζ Γιάνσα Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης η κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή συνοχή τα πιο σημαντικά θέματα

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα επεσήμανε πως η διεύρυνση της Μεσογειακής Ομάδος συμπίπτει με την Σλοβενική προεδρία.

«Συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο θέματα, που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μαζί με την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή. Η Σλοβενία θα αγωνιστεί σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του σλόγκαν μας «μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Εμανουέλ Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θέλησε από βήματος να περάσει το μήνυμα πως «η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες».

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι, είπε πως «επιδείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον.

Εξέφρασε επίσης τη βούληση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κύπρο και στην ακεραιότητα της και αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών – μελών του Νότου, είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». Όσον αφορά την προοπτική της ΕΕ και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε τι μας ενώνει».

Νίκος Αναστασιάδης: Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και λύση που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο τις τακτικές συναντήσεις, την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό και στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή θέση που καταγράφηκε στην ειδική σύνοδο για την κλιματική αλλαγή για επίσπευση υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων.

«Ενημέρωσα για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυπριακή δημοκρατία για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακόμη πως συζητήθηκε το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. «Όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση».

Επίσης ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. «Χρήζουν αμέσων λύσεων προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», είπε.

«Καταγράφηκαν ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Και πρόσθεσε: «’Αφησα τελευταίες τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις για το κυπριακό. Η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο».

Μάριο Ντράγκι: Η ομάδα των μεσογειακών χωρών αποφασισμένη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής

«Η Ιταλία είναι υπέρ της διεύρυνσης της ομάδας των μεσογειακών χωρών. Το βασικό σημείο των συζητήσεων μας ήταν το κλίμα. Ίσως το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε για να κινηθούμε με αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, που μας πέρασε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι .

Τόνισε ακόμη πως: «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε, αντιθέτως οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, στην δεύτερη φάση της προμήθειας των εμβολίων βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένος συντονισμός και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Εν συνεχεία συζητήσαμε για τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πλέον αδύναμους στην κοινωνία. Στην ευρωπαϊκή άμυνα, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε γεγονότα που μας ώθησαν να αναθεωρήσουμε τις διεθνείς σχέσεις και τον τρόπο που εμείς κινούμαστε. Βασικό σημείο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Στο πλαίσιο της συνόδου συζητήσαμε επίσης για το θέμα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Η ομάδα των μεσογειακών χωρών είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής » τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πέδρο Σάντσεθ: Ευρωπαϊκή απάντηση για το Μεταναστευτικό και την ασφάλεια

Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό θέμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9). «Οι μεταναστευτικές ροές είναι έντονες για αυτό θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να έχουμε μία συγκεκριμένη απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες φέτος το καλοκαίρι, επισήμανε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον πιο συχνές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν τη χώρα του τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα «γιατί η εμπειρία της μας δίδαξε χρήσιμα πράγματα».

Μιλώντας για τα θέματα της ασφάλειας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή άμυνα «γιατί μέσω αυτής θα οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ασφάλειας και έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Περαιτέρω, χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης», τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιήσουμε την άλλη πλευρά της Μεσογείου μέσω ψηφιακής ανάπτυξης και πολιτιστικών προγραμμάτων».

Ρόμπερτ Αμπέλα: Ο μόνος δρόμος για το μέλλον είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου

«Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για το καίριο θέμα, της κλιματικής αλλαγής. Ολόκληρη η Μεσόγειος, δυστυχώς, είναι μια περιοχή που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μόνο η αρχή. Θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου σε όλους τους συμπολίτες μου στη Μεσόγειο που έχασαν τον σπίτι τους. Η ΕΕ ήταν αυτή που έδωσε το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, που έκανε μια μακρά παρέμβαση από βήματος της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

«Η συζήτησή μας», συνέχισε, «επικεντρώθηκε επίσης στη βιοποικιλότητα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα δάση. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι η προστασία της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων τομέων αποτελεί προτεραιότητα για την περιοχή μας.

Ο στρατηγικός ρόλος των συνδυασμένων μεταφορών ήταν ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε διότι οι μεταφορές και οι συνδυασμένοι τρόπο μεταφορών έχουν συνέπειες σε όλες τις περιοχές. Συζητήσαμε και για το θέμα της ειρήνης και της ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή της μεσογείου, πρέπει να έχουμε κοινή προσέγγιση».

Ο κ. Αμπέλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. «Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή και εταίρος της ΕΕ. Να εστιάσουμε στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι πολύπλευρη περίπτωση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη. Η επιλογή η ΕΕ να μην εστιάσει σε αυτό το θέμα ουσιαστικά δεν υφίσταται. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Αμπέλα σημείωσε ότι πρέπει «να δώσουμε ευκαιρίες στη Λιβύη». Ειδικότερα ανέφερε «να συζητήσουμε για το θέμα των επενδύσεων στην Λιβύη και δεν πρέπει να την θεωρούμε ως πηγή παράνομης μετανάστευσης. Η Μάλτα και η Λιβύη θα ξεκινήσουν ξανά τις εμπορικές πτήσεις.

Μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να βρούμε ευνοϊκές λύσεις για όλους μας».

Κλείνοντας επεσήμανε την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντρέι Πλένκοβιτς: Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας επισημαίνοντας πως «Η Ελλάδα είχε δείξει αλληλεγγύη όταν η Κροατία επλήγη από δύο σεισμούς και εμείς φέτος το καλοκαίρι στείλαμε αεροσκάφος για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου για «τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Μιλήσαμε επίσης για μεταναστευτικές ροές και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επίσης συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ανταλλάξουμε εμπειρίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς».

Υπογράμμισε την ανάγκη «βγαίνοντας από την πανδημία να καταβάλλουμε προσπάθεια για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας».

Και έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «θέματα πολιτικής και ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας. Έχουμε θέση η οποία στηρίζει την Κύπρο, υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας στη Β. Αφρική».

Αουγκούστο Σάντος Σίλβα: Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας

Η Συνέντευξη Τύπου των συμμετεχόντων στην 8η Σύνοδο του MED9 ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας» δήλωσε ο κ. Σάντος Σίλβα.

Υπογράμμισε επίσης πως «η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης» και αυτό κατέστη δυνατόν χάρη στη σύσταση των ειδικών μηχανισμών προς ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.