Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ε.Ε.

21/10/2021, 18:52
Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ε.Ε.

Την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Όμως τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε λέγοντας ότι αύριο θα συζητηθούν εκτενώς τα ζητήματα της μετανάστευσης, επί των οποίων θα τοποθετηθεί αύριο το πρωί.