Εγκρίθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις

12/11/2021, 20:56
Εγκρίθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις

Εγκρίθηκε με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα κονδύλια για την καμπάνια ενημέρωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία και τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές καταψήφισαν 157 από την ΝΔ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απουσίαζε από την διαδικασία ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπογδάνος

Υπενθυμίζεται πως κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση η Βουλή ενέκρινε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου οι κοινοβουλευτικές μειοψηφίες να συγκροτούν δύο εξεταστικές επιτροπές ανα περίοδο, αρκεί η πρότασή τους να λαμβάνει την στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών (αντί απόλυτης πλειοψηφίας).

Η συζήτηση που προηγήθηκε ξεκίνησε με αντιπαράθεση για το κρίσιμο ζήτημα της χρονικής διεύρυνσης της έρευνας που θα πραγματοποιήσει η εξεταστική επιτροπή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την μετατόπιση της χρονικής έναρξης της έρευνας από το 2015 αντί του 2019 που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια αν συμφωνούν.

Πάντως, το σύνολο των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων πλην ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την ανάγκη διεύρυνσης, ωστόσο, πρόσθεσαν πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται διαδικαστικά και πως η πρόταση της πλειοψηφίας αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως η πρόταση διεύρυνσης που κατέθεσε η πλειοψηφία αποσκοπεί στην «απονεύρωση» της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Θεοχάρη να απαντά πως «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της εξεταστικής επιτροπής».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μεταφράσει σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης με την συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης το άθροισμα των θετικών ψήφων που συγκεντρώνει η πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε βυθιστεί στο σύνδρομο των κυβερνώντων που νομίζουν ότι η εξουσία τους θα είναι αιώνια. Αυτό είναι αλαζονεία. Σε αυτό τον τόπο νομίζετε ότι δεν θα υπάρξει άλλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία να σας ζητήσει λογαριασμό. Οι μέρες της αφθονίας σας τελειώνουν. Πάνω στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει η σύμπλευση όλης της αντιπολίτευσης και αυτό είναι αξιοσημείωτο γεγονός. Η αρχή γίνεται σήμερα με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση για αποχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση χωρίς ωστόσο να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.

Πλέον το επόμενο διάστημα οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ορίσουν τα μέλη που θα μετέχουν στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από τους Γιάννη Κεφαλογιάννη, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Καιρίδη, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννη Ανδριανό κ.α. ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από τους Μάριο Κάτση, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Κατρούγκαλο κ.α. Η επιτροπή θα κληθεί να παραδώσει το πόρισμά της εντός δύο μηνών.