Δένδιας στους Τάιμς: «Η μόνη απάντηση απέναντι σε “γκαιμπελικές” πρακτικές, είναι η προβολή της αλήθειας»

24/09/2022, 16:51
Δένδιας στους Τάιμς: «Η μόνη απάντηση απέναντι σε “γκαιμπελικές” πρακτικές, είναι η προβολή της αλήθειας»

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, η οποία πηγάζει από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επενδύει στις συμμαχίες και τις φιλίες, προβάλλει την αλήθεια και αποδομεί την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, απέναντι στον αναθεωρητισμό, την αναβίωση αυτοκρατοριών, την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και τις «γκαιμπελικές» πρακτικές, σε άρθρο του, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Στο άρθρο με τίτλο: «Η προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και η απάντησή μας», ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά και όρους όπως οι σφαίρες επιρροής, ο αναθεωρητισμός και η αναβίωση αυτοκρατοριών».

«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, δυστυχώς, βιώνουμε καθημερινά αυτή τη νέα πραγματικότητα, εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη συμπεριφορά βλέπουμε στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Πρόσφατα, παρατηρούμε μία κλιμάκωση, η οποία δεν παραμένει μόνο στα λόγια, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο», σημείωσε.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνουν μία συντονισμένη και κρατικά ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Προσπάθεια, που χρησιμοποιεί ως μέσον την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται, με κάθε δυνατό μέσο, η σπίλωση της εικόνας του φερόμενου ως αντιπάλου, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο ούτως ώστε η γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας να γίνεται δυσδιάκριτη», εξήγησε.

Ο κ. Δένδιας έγραψε πως οι αναθεωρητικές δυνάμεις του 21ου αιώνα εφαρμόζουν με σύγχρονα πλέον μέσα τη ρήση του Γκαίμπελς. «Όταν λες ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις, στο τέλος, οι άνθρωποι θα το πιστέψουν» και συμπλήρωσε ότι για τις χώρες αυτές, «η αλήθεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους».

Απέναντι σε αυτή τη συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας πραγματικότητας και διάβρωσης της αλήθειας, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αντισταθεί, διαμήνυσε.

Η σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν, «είναι ότι πλέον πρέπει να μπορούμε και μόνοι μας. Έχουμε διευρύνει τις συμμαχίες μας ενώ πολλοί κατανοούν πλέον την απειλή που συνιστά ο αναθεωρητισμός, από όπου και εάν προέρχεται, για το διεθνές σύστημα ασφάλειας.

Προσθέτως, σημειώνει ότι το αποδεικνύει η μαζική αντίδραση στη ρωσική εισβολή, η επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από χώρες όπως η Ιαπωνία και από ορισμένες υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Τριπλό μήνυμα

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις, η ελληνική εξωτερική πολιτική δρα παράλληλα σε τρεις άξονες.

«Πρώτον, τηρεί στάση αρχής. Στάση που πηγάζει από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και ιδιαίτερα σε εκείνο της Θάλασσας και βεβαίως, στάση αρχής όσον αφορά τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Εξάλλου, η Ελλάδα τήρησε αυτή τη στάση από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη, στους εταίρους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πιο πρόσφατα, στη Σουηδία και την Φινλανδία. Διότι, δε μπορούμε να μην στηρίζουμε αυτό που ζητάμε από τους άλλους.

Δε μπορούμε να ζούμε σε δύο πραγματικότητες. Αυτή που συνεισφέρουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα, παίρνουμε θέσεις, εισπράττουμε στήριξη, αλλά έχουμε και κόστος και την εικονική, που πρεσβεύουν ορισμένοι, στην οποία απολαμβάνουμε όλα τα προνόμια, χωρίς υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Δεύτερον, υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύσει η χώρα στις συμμαχίες και τις φιλίες, να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, να τις χτίσει και στη συνέχεια να τις διατηρήσει.

«Σε λιγότερο από τρία χρόνια υπογράψαμε τέσσερις αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, αποφασίσαμε από κοινού με τρεις γειτονικές χώρες την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS.

Πιάσαμε ξανά το νήμα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Με ορισμένες χώρες δεν είχαν γίνει διμερείς συναντήσεις για δεκαετίες. Δημιουργήσαμε στρατηγικούς εταιρικούς δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και της Βορείου Αφρικής.

Κάναμε ανοίγματα σε ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές με εμάς, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία και δεν λησμονήσαμε την Ήπειρο με την μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Σε διάστημα λίγων μηνών επισκέφθηκα επτά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής», γνωστοποίησε ο κ. Δένδιας.

Τρίτον, αποσαφήνισε ότι απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας, καθώς και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

«Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο. Οφείλουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιμες και ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε ούτε την παραμικρή αμφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους, εμπεδώνεται.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι δημοκρατικές χώρες, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με τη δική τους. Γιατί αυτό το οποίο χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον ολοκληρωτισμό είναι η αλήθεια, η προβολή της πραγματικότητας, όπως είναι, όχι όπως προσπαθούν ορισμένοι να την πλάσουν.

Η αναζήτηση της πραγματικότητας σήμερα γίνεται όλο και δυσκολότερη. Δυνάμεις που επιθυμούν να αναβιώσουν το παρελθόν, να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω, καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να την αποκρύψουν».

Καταληκτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας και όλων των κρατών να μην επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση και να δημιουργήσουν όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.