Σοφία Δήμτσα: Η ΔΕΗ βελτιώνει διαρκώς τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες θέσεις

24/03/2023, 15:21
Σοφία Δήμτσα: Η ΔΕΗ βελτιώνει διαρκώς τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες θέσεις

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα του πώς μπορεί να υπάρξει αξιοκρατία και πρόοδος απέναντι στον σεξισμό και στις ηλικιακές διακρίσεις σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα κλήθηκαν να δώσουν τρεις γυναίκες με σημαντική πορεία στον χώρο τους στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου The Upfront Initiative, το οποίο διοργανώνεται από την LiFO και την Tsomokos και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Σεξισμός, ageism, αξιοκρατία και εξέλιξη σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα» που συντόνισε η δημοσιογράφος της LiFO, κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου, η δημοσιογράφος, DJ και ακτιβίστρια, κ. Φώφη Τσεσμελή τόνισε ότι «συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα. Αυτό νιώθω και με πληγώνει. Στο επάγγελμά μου και σε οτιδήποτε έχει σχέση με τεχνολογία είναι αυτονόητο ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν θέση» σημείωσε ζητώντας «στο επόμενο συνέδριο να μην συζητάμε τα ίδια. Να καλέσουμε τους άνδρες να μας απαντήσουν εκείνοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση». Κατά την τοποθέτησή της ανέφερε πως μόλις το 17% των DJs είναι γυναίκες. Παράλληλα, ανέφερε πως οι γυναίκες που τελικά καταφέρνουν να σημειώσουν επιτυχία στον χώρο βρίσκονται αντιμέτωπες με επιθετικά σεξιστικά σχόλια.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, κ. Σοφία Δήμτσα σημείωσε πως στη ΔΕΗ δεν υπάρχει κριτήριο φύλου στις προκηρύξεις ούτε και διακρίσεις στις αμοιβές των εργαζομένων. Υπογραμμίζοντας πως «δεν πιστεύει σε ποσοστώσεις» αναφέρθηκε στα διαρκώς βελτιούμενα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στην εταιρεία. Ειδικότερα, όπως είπε, οι γυναίκες καλύπτουν το 37% των διευθυντικών θέσεων ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 42% σε θέσεις μεσαίων στελεχών. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι προκαταλήψεις στην κοινωνία παραμένουν ισχυρές αναφέροντας ως παράδειγμα πως όταν υπάρχουν ευκαιρίες προσλήψεων σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης δεν υπάρχουν βιογραφικά που έρχονται από από άνδρες εργαζόμενους. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα διαφορετικής αντιμετώπισης γυναικών και ανδρών για τις προσωπικές επιλογές τους στο να κάνουν οικογένεια υπογράμμισε τις σεξιστικές συμπεριφορές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά οι γυναίκες επαγγελματίες, ειδικά σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.

«Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες σεφ» τόνισε η Σεφ Γωγώ Δελογιάννη θέλοντας να υπογραμμίσει την έλλειψη ευκαιριών των γυναικών να βρεθούν σε ηγετικές θέσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου υποεκπροσωπούνται. Τόνισε πως ανασταλτικός παράγοντας για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης είναι και «ο εμπεδωμένος σεξισμός και τα στερεότυπα που βρίσκονται στο DNA για όλες μας, ακόμα και σε μας τις ίδιες που μπορεί να έχουμε καταφέρει να φθάσουμε εκεί που θέλαμε».

«Δε δέχομαι να τριμάρω τις γωνίες τις προσωπικότητάς μου για να ταιριάζω σε κάποια στερεότυπα» δήλωσε η σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλώντας για την κριτική με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Ερωτώμενη για την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σκηνοθετών για πρώτη φορά φέτος στην Επίδαυρο, τόνισε πως δεν αποτελεί αποτέλεσμα παραχώρησης αλλά αξιοκρατικών καλλιτεχνικών κριτηρίων. «Αισθάνομαι μεγάλη ασφυξία να λειτουργώ με νούμερα ως γυναίκα και ως δημιουργός» σημείωσε χαρακτηριστικά.