Βασίλης Οικονόμου: «Στις εκλογές αποφασίζουμε: Μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή αντιδραστικότητα»

28/04/2023, 17:19
Βασίλης  Οικονόμου: «Στις εκλογές αποφασίζουμε: Μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή αντιδραστικότητα»

Ο μαχητικός βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ. μιλάει στην «axianews» για τις εκλογές, την επόμενη τετραετία, το κόμμα Κασιδιάρη και το νοσοκομείο Μεσογείων, μεταξύ άλλων

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

Ο Βασίλης Οικονόμου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο βουλευτής εκείνος που δεν «κρύβεται» στη δύσκολη εκλογική περιφέρειά του και που βρέξει - χιονίσει είναι στην πρώτη γραμμή. Με ιδιαίτερη ευαισθησία στα αθλητικά δρώμενα, αλλά και εξειδίκευση στον τομέα της Υγείας ο μπαρουτοκαπνισμένος βουλευτής υπήρξε την τετραετία που κλείνει στις επερχόμενες εκλογές η ψυχή της «ανακουφιστικής φροντίδας» και ο άνθρωπος που έφερε το μεγάλο νοσοκομείο Μεσογείων μια ανάσα πριν την υλοποίησή του.

-Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών;

-Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή αντιδραστικότητα. Η Ελλάδα του 2019 και η Ελλάδα του 2023 δείχνουν ξεκάθαρα τους δύο πόλους του διλήμματος. Από τη μια η Ελλάδα της ανεργίας, της υπανάπτυξης, των οφειλόμενων συντάξεων, της διεθνούς ανυποληψίας, της τεχνολογικής υστέρησης, του χάους στο μεταναστευτικό. Από την άλλη η Ελλάδα της ανάπτυξης, της μειωμένης ανεργίας, της μείωσης των φόρων, του αυξημένου βασικού μισθού, της διεθνούς ισχύος, των συντάξεων που αποδίδονται σε δύο μήνες, των ισχυρών συνόρων. Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της το επαχθές χθες και βαδίζει τολμηρά και δυνατά μπροστά.

-Τι μπορεί ο πολίτης να περιμένει από μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. την επόμενη τετραετία;

-Επιγραμματικά σάς αναφέρω, με βάση το πρόγραμμά μας, αύξηση στα 950 ευρώ του κατώτατου μισθού στο τέλος της τετραετίας. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος μέχρι το 2027. Αυξήσεις μισθών κατά 25% μέχρι το τέλος της τετραετίας. Κεντρική προτεραιότητα η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

-Η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη παράγει αποτέλεσμα;

-Το γεγονός ότι ακυρώνεται ή φαίνεται να ακυρώνεται το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές το σχήμα με τον σκιώδη αρχηγό τον Κασιδιάρη, αποδεικνύει ότι η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση έχει αποτέλεσμα. Στόχος δεν είναι να εμποδιστεί κανένα πολιτικό κόμμα να κατέβει στις εκλογές, αλλά να μπει φραγμός στον δρόμο εγκληματικών οργανώσεων για τη Βουλή. Τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική Βουλή. Όποιος εγκολπώνεται τέτοιες συμπεριφορές θα έχει και την αντίστοιχη πολιτική τύχη και αξιολόγηση. Είναι λυπηρό που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν –παρά τους λεονταρισμούς κατά του φασισμο­ύ– τις τροπολογίες που βάζουν φρένο σε μια εγκληματική οργάνωση, που καμώνεται το πολιτικό κόμμα να μετάσχει στις εκλογές.

-Τι απαντάτε στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση που δεν θα στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής, αλλά θα έχει ψήφο ανοχής;

-Ο κ. Τσίπρας, εκτός από τη δήλωση ότι δεν αποκλείει κανέναν για τη συγκρότηση κυβέρνησης, ανέφερε επίσης –και μάλιστα για πρώτη φορά– ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί με τη συμμετοχή ή την ανοχή». Αυτό δείχνει την πρόθεσή του για σχηματισμό κυβέρνησης με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν έχει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας, αλλά την ανοχή κάποιων κομμάτων. Μπορεί λοιπόν, να φανταστεί ο καθένας τι σημαίνει για τη χώρα μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί ούτε να σταθεί, ούτε να παίρνει σοβαρές αποφάσεις, καθώς θα έχει αντιφατικούς στόχους, ένα συνονθύλευμα ασαφών προγραμμάτων και θα εξαρτάται όχι μόνο από εκείνους που τη συγκροτούν, αλλά και από εκείνους που απλώς θα την ανέχονται.

-Ως κάποιος που έχει διατελέσει τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. τι απαντάτε στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το Σύστημα Υγείας;

-Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει σήμερα ακόμη και εκείνα που ήδη θέσπισε η κυβέρνηση, αλλά πολέμησε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξαγγελία που έκανε στην Κω για «αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτών γιατρών στις νησιωτικές περιοχές όταν υπάρχει ανάγκη». Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση και έχουν στόχο την καλύτερη δυνατή κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας είτε δεν ξέρει τι ακριβώς έκανε ως τώρα, είτε επιχειρεί να εξαπατήσει τους νησιώτες, είτε και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να κάνει αυτό που ξέρει: Να κοροϊδεύει τους πολίτες. Εξακολουθεί άλλα να λέει και άλλα να κάνει. Προτείνει τώρα αυτό που πολέμησε χθες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, αναξιοπιστία, άγνοια, καιροσκοπισμό.

-Είστε ο πρωτεργάτης της δημιουργίας ενός μεγάλου νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Πώς προχωράει το πρότζεκτ;

-Το αίτημα για Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική είναι όντως ένα αίτημα 20-30 χρόνων. Τα Μεσόγεια με 500.000 πληθυσμό δεν έχουν πρόσβαση σε δευτεροβάθμια μονάδα υγείας, όπως είναι ένα νοσοκομείο. Έχουμε μεν αρκετά Κέντρα Υγείας, καλά έως μέτρια, αλλά δεν έχουμε νοσοκομείο. Επανέφερα το αίτημα διότι στα χρόνια της πανδημίας και των μνημονίων, ουσιαστικά, εξαφανίστηκε αυτό το αίτημα από την ατζέντα. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε συνεργασία με τον κ. Πλεύρη και κάτω από την εποπτεία του πρωθυπουργού, ότι το νοσοκομείο Μεσογείων προχωράει και θα υλοποιηθεί καθώς οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με τις σχετικές μελέτες να έχουν ήδη δρομολογηθεί και το «νερό να έχει μπει στο αυλάκι».

-Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής;

-Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι. Ξέρουν ότι είμαι καθημερινά δίπλα τους εδώ και δεκαετίες, στις επάλξεις και την πρώτη γραμμή. Ξέρουν επίσης και τους αγώνες που έδωσα στη Βουλή για την περιφέρειά μας. Γνωρίζουν ότι σε καμία μάχη δεν λιποψύχησα, από τα μικρά καθημερινά θέματα μέχρι τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και το ότι δίνω πάντα το «παρών» στις χαρές και κυρίως στις λύπες και τα προβλήματά τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαι ένας από αυτούς, ένας άνθρωπος που πονάει τον τόπο μας και όχι ένας περαστικός πολιτευτής επειδή δεν βρήκα κάπου αλλού εκλογική στέγη. Είμαι ένας από αυτούς και είμαι εδώ για να δίνω «μάχες» γι’ αυτούς.