Νέα Βουλή: Οι ψηφοφόροι των αγνώστων κομμάτων περιμένουν να δουν ποιους ψήφισαν

07/07/2023, 10:06
Νέα Βουλή: Οι ψηφοφόροι των αγνώστων κομμάτων περιμένουν να δουν ποιους ψήφισαν

Τα νέα κόμματα με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας έχουν το κοινό χαρακτηριστικό πως δεν ξέρουμε το πρόσωπο του αρχηγού της και δεν γνωρίζουμε τους βουλευτές τους.

Με την θεατρική του εμφάνιση στη Βουλή ο Σάκης Μπιμπίλας, πρόεδρος των ηθοποιών και πλέον βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, έκλεψε την παράσταση και έκανε σαφές πως μια νέα Βουλή, οχτακομματική άρχισε να λειτουργεί μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έμοιαζαν με ρουλέτα.

Μεγάλα ονόματα βρέθηκαν εκτός Βουλής και δεκάδες νέοι βουλευτές μπήκαν στη Βουλή χωρίς να το περιμένουν: τρία νέα κόμματα μπήκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή χάρη τελικά στην απλή αναλογική που επέτρεψε την διασπορά ψήφων σε κόμματα που λίγους μήνες πριν δεν κατέγραφαν καν οι δημοσκοπήσεις.

Οι πρώτες εκλογές έφεραν τα κόμματα στο προθάλαμο της Βουλής και οι δεύτερες επικύρωσαν την είσοδο σε αυτήν προσώπων που δεν είχαν καν εμφανισθεί στην τηλεόραση και κομμάτων που δεν είχαν καν γραφεία.

Η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την εμφανή υποστήριξη των καναλιών έκανε μια κούρσα απίστευτη με σκαμπαναβέσματα που της έδιναν 4,8% στις δημοσκοπήσεις που δεν τη κατέγραφαν καν λίγους μήνες πριν και μπήκε στη Βουλή με 3,2%. Πιθανόν με τις άκομψες δηλώσεις της προέδρου της, αν οι εκλογές γίνονταν λίγες μέρες μετά να έμενε εκτός Βουλής.

Η “Νίκη” με πρόεδρο έναν θεολόγο που ακόμη τα κανάλια δεν γνωρίζουν το όνομά του και μια ανιψιά του Γέροντα Παϊσιου στην ηγεσία αποτελεί το κόμμα-έκπληξη που αξιοποίησε το θρησκευτικό συναίσθημα ψηφοφόρων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Φιλοπατρία, συνωμοσιολογία για τους εμβολιασμούς, αγανάκτηση για την έκπτωση των ηθών, την παρακμή του έθνους και την “κομματική κατρακύλα”.

Οι “Σπαρτιάτες” που ο αρχηγός τους βολόδερνε ανάμεσα σε κόμματα όπως η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη είναι η πιο μεγάλη έκπληξη αφού κατάφεραν να μπουν στη Βουλή χάρη στα μηνύματα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη που όταν ο Άρειος Πάγος έκοψε το κόμμα του “Έλληνες” αποφάσισε να εκδικηθεί με αυτό τον τρόπο.

Τα νέα κόμματα με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας έχουν το κοινό χαρακτηριστικό πως δεν ξέρουμε το πρόσωπο του αρχηγού της και δεν γνωρίζουμε τους βουλευτές τους -που πιθανόν δεν γνωρίζει καλά-καλά ούτε ο αρχηγός τους.

Οι ψηφοφόροι τους ψήφισαν δηλαδή κόμματα που δεν γνωρίζουν με γενικές πληροφορίες πιθανόν και μύθους που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο αποφασισμένοι κυρίως να τιμωρήσουν άλλα κόμματα με αρνητική ψήφο.

Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν και περιμένουν να ανοίξει η Βουλή για να γνωρίσουν ποιους ψήφισαν.