Απεβίωσε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

11/02/2021, 20:52
Απεβίωσε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

Σε ηλικία 81 χρονών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ένας καλλιτέχνης που ξεχώρισε για τη μοναδική φωνή του. Η κηδεία του θα γίνει στην Καισαριανή.  

Ο εμβληματικός ερμηνευτής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του -έπαθε ανακοπή-, σκορπώντας θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Θεοδωρακικός αλλά κι ερωτικός τραγουδιστής, ο Αντώνης Καλογιάννης έκανε καριέρα και με τις δυο ισχυρές αυτές ερμηνευτικές πλευρές του, που βρήκαν την κοινή συνισταμένη τους στην -πλούσια σε ηχοχρώματα- φωνή του, με την οποία τραγούδησε τον αγώνα αλλά και τον έρωτα.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και δίνει τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και, κατόπιν, στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 φεύγει στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και, δημιουργώντας μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκινούν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αντιδικτατορικό αγώνα .

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972, επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Είχε συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά. αλλά και με κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς -Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο.