Μονόδρομος η νίκη σήμερα με Γεωργία

31/03/2021, 08:52
Μονόδρομος η νίκη σήμερα με Γεωργία

Η Εθνική ομάδα καλείται σήμερα το βράδυ (31/3, 21:45) να δώσει συνέχεια στο θετικό ξεκίνημά της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. 

Μετά την ισοπαλία που απέσπασε στη Γρανάδα (1-1) απέναντι στην Ισπανία, ανήμερα της Εθνικής εορτής (25/3), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετωπίζει στην Τούμπα τη Γεωργία και η νίκη είναι εκ των ων ουκ άνευ, εφόσον στόχος είναι τα τελικά στο Κατάρ.

Κι αν ο συνειρμός ανασύρει παιχνίδια από το πρόσφατο παρελθόν των δύο ομάδων, τότε που η Ελλάδα εύκολα ή δύσκολα έφτανε στη νίκη κι εξασφάλιζε προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, η κατάσταση έχει αλλάξει. Η έλευση του Βίλι Σανιόλ στον πάγκο των Γεωργιανών έχει επιφέρει μεγάλη βελτίωση κι αυτό αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στον αγώνα με τη Σουηδία, παρά την ήττα τους (0-1) στη Στοκχόλμη, οι παίκτες του παλαίμαχου Γάλλου άσου της Μπάγερν είχαν μεγάλες ευκαιρίες κι αδικούνται από το αποτέλεσμα, ενώ τρεις ημέρες αργότερα «έβγαλαν την ψυχή» της Ισπανίας στην Τιφλίδα, με τους Ίβηρες να φτάνουν στη νίκη (2-1) με ανατροπή, χάρις σε γκολ του Όλμο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

«Είναι συμπαγείς, παίζουν ως ομάδα, έχουν γρήγορες μεταβιβάσεις, βγαίνουν γρήγορα στην αντεπίθεση, έχουν γρήγορους επιθετικούς και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι όταν χάνουμε την κατοχή της μπάλας και να είμαστε στη σωστή θέση, ώστε να καλύψουμε την άμυνά μας για να επανακτούμε την κατοχή και να αποτρέπουμε αντεπιθέσεις», σχολίασε ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ.

Όσο για το πλάνο που έχει κατά νου για το συγκεκριμένο αγώνα, ως συνήθως, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του: «Νομίζω ότι η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση. Όλοι οι παίκτες είναι υγιείς, όλοι είναι διαθέσιμοι για τον αγώνα, οπότε αυτά είναι καλά νέα. Πάνω απ΄ όλα όμως πρέπει να τα δώσουμε όλα, να τηρήσουμε το πλάνο μας και αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νικήσουμε».

Για ενδεχόμενες αλλαγές στην ενδεκάδα, συγκριτικά με τον αγώνα στην Ανδαλουσία, το άφησε ανοιχτό: «Θα δούμε. Είχαμε κάποιους παίκτες που είχαν κάποια προβλήματα τραυματισμών. Θα δούμε την εικόνα στις προπονήσεις. Εξαρτάται κι από τον αντίπαλο. Ίσως έχουμε κάποιες αλλαγές, αλλά ίσως παρατάξουμε την ίδια ενδεκάδα».

Επειδή, όμως, η Γεωργία δεν είναι Ισπανία κι ο στόχος της πρόκρισης στα τελικά του Κατάρ επιτάσσει μόνο νίκη απέναντι σε αντιπάλους παραπλήσιας δυναμικότητας, είναι αυτονόητο πως αυτή τη φορά η ελληνική ομάδα δεν θα παίξει με «ψευτοεννιάρι» όπως στην Ισπανία (Μπακασέτας), αλλά θα χρειαστεί «φουνταριστό».

Το πλάνο πρέπει να είναι σαφώς πιο επιθετικό, οπότε αυτό θα οδηγήσει και σε αλλαγή σχηματισμού, με τον Ολλανδό εκλέκτορα να εγκαταλείπει το 4-3-3 που έπαιξε απέναντι στην Ισπανία και να επανέρχεται στο 4-2-3-1, οπότε σέντερ φορ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πολύ φορμαρισμένος και κορυφαίος Έλληνας σκόρερ απανταχού τη φετινή περίοδο, Γιώργος Γιακουμάκης.

Στον αντίποδα, βεβαίως, υπάρχει η έξοχη παρουσία του Βαγγέλη Παυλίδη, που σκόραρε και τα δύο γκολ της Εθνικής στο φιλικό αγώνα με την Ονδούρα (2-1), παίζοντας όμως πιο πίσω από τον σέντερ φορ, οπότε εδώ ο Φαν΄τ Σχιπ έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση, αφού αύριο αυτόν το ρόλο θα παίξει ο Μπακασέτας.

Ο Μπουχαλάκης και ο Ζέκα θα τον πλαισιώνουν ως αμυντικοί μέσοι, ενώ στα άκρα της επίθεσης επικρατέστεροι για να ξεκινήσουν φέρονται οι Τζόλης και Μασούρας, αλλά ουδείς μπορεί να αγνοήσει την παρουσία των Φορτούνη, Πέλκα και Λημνιού, που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι βασικοί.

Αμυντικά, την εστία θα φυλάξει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Στα άκρα της άμυνας, τη θέση του δεξιού μπακ διεκδικούν ο έμπειρος Μπακάκης και ο Ανδρούτσος με τα πολλά ανεβάσματα, ενώ αριστερά υπάρχει ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» με Τσιμίκα και Γιαννούλη. Τέλος, κεντρικό δίδυμο θα είναι οι Κυριάκος Παπαδόπουλος και Τζαβέλας, που πήγαν εξαιρετικά στην Ισπανία.

Στον άλλο αγώνα της 3ης ημέρας του ομίλου (η Ελλάδα είχε ρεπό την Κυριακή) η Ισπανία θα υποδεχθεί την ίδια ώρα (21:45) το Κόσοβο στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλης, με τη Σουηδία να έχει ρεπό.