Τόκιο 2020: Εληξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των άδειων κερκίδων

09/08/2021, 10:25
Τόκιο 2020: Εληξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των άδειων κερκίδων

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση και χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊού, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα με την Τελετή Λήξης στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες, στο πλαίσιο των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοιού.

Ήταν σαφέστατα ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για το Τόκιο, που μετά την πρώτη αναβολή των Αγώνων, προσδοκούσε να μετριάσει κάπως τις οικονομικές απώλειες από τις πωλήσεις εισιτηρίων, κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να καλύψουν το 50% των θέσεων με έως και 10.000 Ιάπωνες θεατές (σ.σ. είχε απαγορευτεί από τον περασμένο Μάρτιο η είσοδος σε αλλοδαπούς) σε κάθε χώρο, αλλά τελικά ακολούθησε η... γενική απαγόρευση, από τη στιγμή που το Τόκιο κήρυξε τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων.

Επίσης η απαγόρευση με τους θεατές προκάλεσε μεγάλη ζημιά και στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό πλήγμα έως και 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Nomura Research Institute.

Η διοργάνωση στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας έφερε συνολικά 17 παγκόσμια ρεκόρ.

Τρία από αυτά έγιναν στον στίβο, με τον Νορβηγό, Κάρστεν Γουόρχολμ, στα 400μ εμπόδια ανδρών, την Αμερικανίδα, Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν, στο ίδιο αγώνισμα και την Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα στο τριπλούν γυναικών.

Άλλα τρία σημειώθηκαν στην ποδηλασία, ενώ έξι ρεκόρ στην πισίνα.

Επίσης, στη λίστα βρίσκονται τα αγωνίσματα της σκοποβολής και της αναρρίχησης (Ολυμπιακό ντεμπούτο), ενώ ο Λάσα Ταλακάντζε από την Γεωργία έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ στην άρση βαρών σε ένα αγώνισμα, στα 109 κιλά, σε αρασέ, ζετέ και σύνολο.

Επίσης στην κωπηλασία καταγράφηκαν πέντε καλύτερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο δεν μέτρησαν ως παγκόσμια ρεκόρ, λόγω διαφοράς στις συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασίες).

Περίπου 11.000 αθλητές αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε 42 εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του νησιού Χοκάιντο, στα βόρεια της χώρας, το οποίο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το τελευταίο αθλητικό γεγονός, τον Μαραθώνιο, λόγω των πιο ήπιων θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Οι αθλητές συμμετείχαν σε 339 αγώνες μεταλλίων, εκπροσωπώντας 205 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, ενώ μία ομάδα αποτελείτο από πρόσφυγες.

Με βάση την ΔΟΕ, οι Αγώνες ήταν οι πιο ίσοι μεταξύ των δύο φύλων, με ελαφρώς λιγότερο από τους μισούς αθλητές, να είναι γυναίκες.

Στις 27 Ιουλίου 2024 είναι προγραμματισμένη η Τελετή Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.