Από Δομάζο και Σαραβάκο στον… Μάνταλο

23/05/2022, 13:27
Από Δομάζο και Σαραβάκο στον… Μάνταλο

Ο διεθνής μέσος που φεύγει από την ΑΕΚ και αρέσει πολύ στον Παναθηναϊκό

Κάποτε, ο τεράστιος Μίμης Δομάζος, αλλά και ο σπουδαίος Κώστας Ελευθεράκης είχαν ταράξει τα νερά με τις μετακινήσεις τους από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου. Δεκαετία του ’70…

Για να έρθει τη 10ετία του ’80 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και να πάρει από την ΑΕΚ του Ζαφειρόπουλου και τον Βαγγέλη Βλάχο και τον Λύσανδρο Γεωργαμλή, δημιουργώντας με αυτή τη διπλή κίνησή του πολλούς… εποχιακούς «αντι-Παναθηναϊκούς» στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, αφού για αυτούς «έκλεψε» δύο μεγάλα ταλέντα που είχαν βγει από τα «σπλάχνα» του συλλόγου!

Ώσπου το καλοκαίρι του 1994, ο Δημήτρης Μελισσανίδης –διαφωνώντας μάλιστα με τον Γιάννη Καρρά, τον συνιδιοκτήτη τότε της ΠΑΕ ΑΕΚ– έπαιρνε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Δημήτρη Σαραβάκο κι αυτός οδηγούσε την «Ένωση» του Μπάγεβιτς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Για να ακολουθήσει λίγα χρόνια μετά, επί Τροχανά, αντίστοιχο δρομολόγιο και ο Γιάννης Καλιτζάκης!

Την τελευταία 15ετία οι μετακινήσεις από Παναθηναϊκό σε ΑΕΚ και από ΑΕΚ σε Παναθηναϊκό δεν έχουν την ίδια… λαμπρότητα. Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Ινσουά είναι τα ονόματα που πρόχειρα μας έρχονται.
Την… διαφορά, όμως, κάλλιστα μπορεί να την κάνει το καλοκαίρι ο Πέτρος Μάνταλος βγάζοντας τα «κιτρινόμαυρα» και φορώντας τα «πράσινα»!

Ναι, υπάρχει σίγουρα… έδαφος για προοπτική κάτι τέτοιου… Μετά από οκτώ χρόνια στην ΑΕΚ, ο 31χρονος διεθνής μέσος, με τα 3.200.000 χρηματιστηριακή αξία, ουσιαστικά το βράδυ της Τρίτης έκανε… προαναγγελία της αποχώρησης - διαζυγίου του με την ομάδα.

Δεν αντέχει άλλο τη «φθορά», σε κάθε στραβή να τον βρίζουν οι «κιτρινόμαυροι» οπαδοί είτε στο γήπεδο (εν χορώ όπως κόντρα στον Ολυμπιακό κι ας μην έπαιζε), είτε στα social media.

Δεν είναι τυχαίο, αλλά ενδεικτικό της ψυχολογικής κατάστασής του, πως είχε προηγηθεί την Κυριακή το βράδυ, μετά την ήττα από τον Άρη, όταν πήγαν στα Σπάτα περίπου 150 οπαδοί και ζήτησαν να μιλήσουν μαζί του (ως αρχηγός και παλαιότερος), μόνο που αυτός αρνήθηκε και… έστειλε στη θέση του τον Αραούχο (ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που είναι στο απυρόβλητο από τον κόσμο)!

Ο Μάνταλος έχει συμβόλαιο ως το 2024 στην ΑΕΚ, με συνολικές αποδοχές 1.500.000 ευρώ και είναι το αγαπημένο παιδί του Μελισσανίδη.

Και το περασμένο καλοκαίρι μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τη Βελέζ, όταν στη διαδικασία των πέναλτι φοβήθηκε να πάρει εκτέλεση, είχε ψαχτεί για να φύγει. Τότε. όμως, η ΑΕΚ ζητούσε πάνω από 3.500.000 ευρώ για να τον πουλήσει και τέτοια προσφορά ποτέ δεν βρέθηκε.

Τώρα τα πράγματα είναι πιο… στριμωγμένα. Ο Μάνταλος εμμέσως βγήκε και είπε πως φεύγει το καλοκαίρι, με… ομολογία ανάληψης των ευθυνών του (;).

Για να συμβεί αυτό όμως, ή θα πρέπει να οριστεί ένα λογικό transfer fee ή να αποδεσμευτεί, αφήνοντας ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο… Είναι βέβαιο πως η όποια λύση δοθεί για το είδος του διαζυγίου Μάνταλου - ΑΕΚ θα προέλθει μέσα από την επαφή του άσου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Για το αφεντικό της ΑΕΚ ο Μάνταλος είναι ξεχωριστή - ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Μάνταλος ανήκει στο μανατζερικό γραφείο του Βασίλη Κραστάνα και είναι «ομόσταβλος» με τους Μπουχαλάκη, Κούτρη, Καπίνο, Μαυρία. Η Τουρκία και η Αραβία είναι δύο πολύ πιθανοί προορισμοί για τον μέσο που τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει τα 32 του χρόνια.

Δεν θα μπορούσε ο Μάνταλος να συνεχίσει την καριέρα του στη Σούπερ Λίγκα; Άνετα, κρίνοντας από το γεγονός πως αρέσει και στους 3 προπονητές των υπόλοιπων «Μπιγκφοράτων» ομάδων. Δηλαδή σε Μαρτίνς, Λουτσέσκου, Γιοβάνοβιτς. Ρεαλιστικές έστω και μικρές ελπίδες πάντως για να πάει σε άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα ο Μάνταλος έχει μόνο για τον Παναθηναϊκό.

Αν προτιμάτε από πλευράς ΑΕΚ, θεωρητικά, θα υπήρχαν οι λιγότερες… αντιστάσεις σε σχέση με Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ. Αυτό που γνωρίζει άριστα η στήλη είναι πως ο Μάνταλος ταιριάζει γάντι στο πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Με τον Σέρβο τεχνικό (μόλις τρεις ημέρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου ανακοινώθηκε η ανανέωση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό ως το 2024) να τον… σκέφτεται και να ετοιμάζεται να βολιδοσκοπήσει (όχι… φανερά) τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για να τον πάρει στο «τριφύλλι».

Σίγουρα, πάντως, το πρόβλημα δεν θα είναι στο οικονομικό, αφού ο Γιάννης Αλαφούζος έχει υποσχεθεί στον Γιοβάνοβιτς αύξηση του μπάτζετ και δυνατές μεταγραφές για να κάνει πρωταθλητισμό την νέα σεζόν. Και το συμβόλαιο που έχει στην ΑΕΚ ο Μάνταλος, 750.000 ευρώ ετησίως, μπορεί να το καλύψει...